Kyoka: ”Vänligen observera mina ljud!”

index

Kyoka gör något som skulle kunna misstas för dansant, söndertrasad popmusik från en annan planet. På kort tid har den numera (huvudsakligen) Berlinbaserade japanskan blivit ett högt respekterat namn inom experimentell elektronisk musik. I helgen spelar hon på P2 Art’s Birthday Party. Anton Lindskog ställde några snabba frågor.

P2 Art’s Birthday Party äger rum i helgen på Södra Teatern i Stockholm och bjuder som vanligt på en lång rad intressanta namn ur den elektroniska sfären. Läs vår intervju med Ghostigital här. Och läs vår korta Q & A med Kyoka nedan.

Du lärde dig spela klassiskt piano i unga år. Vad var det som fick dig att börja intressera dig för mer experimentell musik istället?

– Det var när jag kände ljudvågorna röra sig genom luften för första gången. Då förstod jag kopplingen mellan ljudet, mina muskler, tiden och rörelsen.

Sedan några år tillbaka är du huvudsakligen baserad i Berlin. Saknar du något från Japan?

– Jag saknar kvaliteten på vissa produkter. Ibland kan jag även sakna artigheten. Alltså artighet som ett generellt mänskligt beteende.

Din röst har en stor roll i din musik, fast du använder den på ett okonventionellt sätt. Har du funderat på att sjunga under livespelningarna?

– Nej, jag är inte någon sångerska så det kommer aldrig att hända. Rösten använder jag för att framställa särskilda läten och rytmer.

Kan du nämna något som inspirerar sig?

– Att se himlen gradvis skifta färg. Luften och hur den kan lukta annorlunda på olika platser. Rörelse, reflektion, hastighetens utseende och avdunstingen som sker när vatten blir till luft.

Vad kan vi förvänta oss av din spelning på P2 Art’s Birthday Party i helgen?

– Vänligen observera mina ljud. Ta in ljudvågorna genom huden.