Rein – Rein

rein1

Stockholmska Joanna Reinikainen befinner sig blott några månader in i karriären men intresset kring hennes EBM-projekt Rein är redan (med svenska EBM-mått) stort. Själv följde jag hur hennes första video ”Can’t Handle Me” delades vidare genom de synthintresserade delarna av mitt Facebookflöde när den släpptes i tisdags.

Rein är något som vi länge har saknat. Utöver det mest uppenbara: Hur inspirerande det är att äntligen höra EBM av kvinnor (och av texterna att döma: för kvinnor). Vilka intressanta saker som kan hända när en tjej tar plats i en, av tradition, så mansdominerad, maskulin (och homoerotisk) genre som EBM – så är musiken på hennes första självbetitlade ep också ett välkommet steg tillbaka till rötterna. Till en tid långt innan begrepp som aggrotech och futurepop existerade.

De fem låtarna på ”Rein” gör skäl för den slitna gamla klyschan ”less is more”. Det är avskalad, energisk och genretrogen old school-EBM med trummor, bodybasar, spartanska synthar och Reins sång som inte sällan övergår i arga skrik. Därmed inte sagt att det saknas nyanser: Inledande ”There Is No Authority But Yourself” och avslutande ”Born To Die” är ren adrenalinförbränning à Nitzer Ebbs ”That Total Age”. Däremellan sänker hon tempot något och tar enkla men snygga vändningar i ”Concrete Jungle” och ”Can’t Handle Me”.

Rein har beskrivits av siten synth.nu som ”160 centimeter attityd”. Det känns fullt logiskt att hennes hittills bästa låt ”Rebel Girls” har en titel som är snarlik riot grrrl-legendarerna Bikini Kills mest kända anthem. För på samma sätt som nämnda Bikini Kill en gång inspirerade unga kvinnor att starta punkband, så hoppas jag att Rein får fler tjejer att spela EBM.

[Cold School, 5 januari]

8