I Am Drum (Diverse Artister)

För ett par månader sedan släppte Sing A Song Fighter Idrissa Soumaoro & L’eclipses bortglömda mästerverk Le Tioko-Tioko och nu är det Woah Dad!s tur att vända blicken mot den afrikanska kontinenten. Resultatet är en utmärkt samling på 10 spår, sammanställd av den hårt arbetande musikarkeologen Florent Mazzoleni, vilket säger det mesta om kvalitén. Upptäckte honom genom återutgåvan av Bobb Trimbles nypsykedeliska mästerverk Harvest Of Dreams från 1982.

På kort tid har således två svenska skivbolag gått samma väg som Analog Africa, Vampi Soul och Soul Jazz. Dessa etiketter drivs av målsättningen att återskapa det förflutna, att återge förlorade inspelningar sitt rättmätiga värde. Musik har inget att hämta i en byrå eller på en vind, musik ska hållas vid liv.

Mazzoleni har gjort ett fantastiskt arbete och musiken pendlar mellan Melody Aces spionliknande surfdänga ”Assaw Fofor” till legendariska Poly Rythmo de Cotonous funkinspirerade afrobeat. Sistnämnda band startade sin karriär 1966 och existerade fram till början av 80-talet. De hann spela in över 500 låtar och på denna skiva hörs ”Y’a Pas Moyen”. Det finns med andra ord mer att hämta (om någon skulle tvivla).

Att ta del av I Am Drum är som att vara på plats vid inspelningstillfället. Tidsdifferensen mellan nu och då upphör att existera och i utbytet mellan afrikanska och amerikanska influenser, framträder organisk och livsbejakande musik som gör allt för att väcka vintertrötta själar. Det är hög tid att vakna upp ur dvalan. Det är kulturmöten som driver utvecklingen framåt.

[Woah Dad!, 27 november]

8