Francis Lung – Faeher’s Son Vol 1

När Francis Lung spelade på Jazzhuset i Göteborg vintern 2014 berättade han för en vän till mig att anledningen till att han då ännu inte givit ut någon skiva, trots flera lovande singlar, var att han helt enkelt inte hade något skivkontrakt. Nu har Lung tagit saken i egna händer och startat ett eget skivbolag. Det gjorde han rätt i, för det är först nu på egna bolaget Songs Records som han äntligen debuterar med EP:n Faehers Son.

Efter att ett gäng fantastiska solo-låtar från den förre Wu Lyf-basisten cirkulerat på nätet i flera år känns det minst sagt egendomligt att inget skivbolag snappat upp honom. Den majestätiska ”Brooklyn Girls” dök upp redan under slutet på Wu Lyfs existens och den funkiga ”A Selfish Man”, som adresserade bandets uppbrott, släpptes kort därefter.

Inga av dessa låtar finns dock med på debut-EP:n som är en långt mer avskalad historia. Med lågmälda arrangemang väljer Lung att låta rösten och melodierna ligga i fokus. Upphovsmannen själv har nämnt John Lennons soloskivor som en stor inspirationskälla, men även Jeff Mangum och Big Star.

Plattans bästa låt ”Something Blue” får mig att tänka på Alex Chiltons ”All We Ever Got From Them Was Pain”. Även om låtarna rent tematiskt skiljer sig från varandra präglas de av en okonstlad och genuin ärlighet. Denna ärlighet präglar hela EP:n. Det är en samling fina poplåtar där allt förutom det allra viktigaste har skalats bort. Kvar blir en emotionell råhet som inte göms undan i bakgrunden, utan istället placeras längst fram i ljudbilden. De drömska gitarrslingorna och de lågmälda pianot tillåts aldrig överrösta den stundtals reverbdränkta sången.

Den korta speltiden på 23 minuter är precis lagom för att man ska vilja trycka igång EP:n igen direkt efter att sista låten tagit slut. Det ska bli spännande att se om Lung fortsätter på den här vägen med Faeher’s Son Vol 2, eller om han utforskar funkinfluenserna från ”A Selfish Man”. Kanske bejakar han discoinfluenserna från sitt andra band Los Porcos? Oavsett finns det all anledning att vara exalterad.

[Songs Records, 20 november]

7