”Shout” – The Isley Brothers mästerverk

Det finns låtar vars betydelse är allmän kännedom. Och sedan finns det låtar med en betydelse som kanske behöver ett litet sökarljus mellan varven. Idag tänkte jag dra uppmärksamheten till ’’Shout’’ av The Isley Brothers. En klassisk ’’call and response’’-låt, skriven av bröderna från Cincinnatti själva.

Släppt 1959 smög den till att börja med lite obemärkt i nedre hälften på hitlistorna, för att senare bli en klassiker. Enkelheten, tydligheten, den råa lilla kanten på låten, kraften och självklarheten i skapelsen, har gjort låten till en favorit bland låtskrivare. Listan på musikskapare som gärna gör låten live bland sina egna alster har med tiden blivit lång, och toppas av artister som Will.I.Am och Bruce Springsteen. Även The Beatles var ju på den här låten på sin tid. Tänk att den här önskar de att de hade gjort själva, och det är ju inte konstigt alls, trots vitt skilda genretillhörigheter. För ’’Shout’’ var, förutom allt detta gottiga som låten är, liksom genreöverskridande med genrer som inte fanns än, på 20-30-40 år, på sin tid.

Musikaliskt skulle den ha kunnat funka med The Clash eller André 3000 eller, eller, eller… ”Shout” påminner om att det självklara oftast är det allra svåraste att åstadkomma. Ett mästerverk.