This Is Head – This Is Head

10432144_921066161273037_1742952158824153019_n

Hajpen kring Malmöbandet This Is Heads tredje album har trappats upp kronologiskt sedan tidig sommar. Fyra musikvideor och två singlar har släppts och legat ute i cyberrymden och väntat på att få förenas med resterande album, som släpps lagom till att höstkylan börja smyga sig på. 2011 vann This Is Head bästa pop på P3 Guld för sitt debutalbum och 2012 fick de titeln som bästa liveband på Manifestgalan. Signade på Adrian Recordings, som har akter som Alice Boman och YAST i bagaget, This Is Heads hela aura bäddad för succé.

Albumets första spår, ”Beginning”, lyckas markera starten på en lång röd tråd som följer med i resterande sju stycken – en känsla som endast skulle kunna skapas på en avlägsen, mystisk plats. Det självbetitlade albumet kom till i Timmerdalen, på Mjörn – en ö inklämd mellan Tjörn och Orust i Göteborgs skärgård. En plats rik på tallar, klippor, träd, upptrampade stigar och en oförklarlig trollbindning. Mystiken kring Timmerdalen föds i spåret med samma namn som skulle kunna vara ett kärleksbarn mellan El Ten Eleven och Interpols glada sidor. ”Timmerdalen” bygger upp ett imperium omkring sig som endast skulle ges rättvisa en natt på cykel över Älvsborgsbron eller klockan 04:00 på en skogsfestivals sista dag när ingen riktigt vet vad som händer; bara att det är riktigt bra.

Men är jag i en skog? Eller är jag ute på Baltiska havet mitt i natten och väntar på att ett spökskepp från Mumindalens värld ska krocka in i min ensamma eka? Efter tralliga ”People” tar mörka ”Natten” över och This is Heads lust att utforska, experimentera och förtrolla lyssnaren gör sig påmind återigen. Det är toner som skulle kunna tonsätta den skandinaviska vardagen i en välproducerad BBC-dokumentär och något Volvo borde vilja ha med i sina reklamfilmer. Och även om Malmökvartetten befann sig en vecka i streck endast med tillräcklig proviant för att kunna producera en skiva från start till mål har nyanser dragits in. Det är inte bara Timmerdalen som förevigats i åtta spår, det är Norrland till Blekinge tillbaka till Närke vidare till Värmland med slutstation Skåne som förkroppsligas.

[Adrian Recordings, 2/9]

9