Way Out West 2015: Flying Lotus gör det mesta rätt

20150814 Flying Lotus spelar på Way Out West 2015
Foto: Patrik Boyton/Rockfoto
20150814 Flying Lotus spelar på Way Out West 2015 Foto: Patrik Boyton/Rockfoto

Flying Lotus aka Steven Ellison har rubbat mina sinnen, djävlats med mitt inre och vänt världen upp och ner. Under en timmes tid paralyserade Ellison publiken med sin 3D-show, som mer eller mindre fungerade som den klassiska sagan ”Råttfångaren i Hameln”. Besökarna anlände i strid ström till Linnétältet, och samtliga stannade kvar. Ingen kunde slita blicken från de animationer, symboler och mönster som projicerades runtomkring Ellison. Videon till ”Zodiac Shit” säger en del om upplevelsen, men säger ingenting om helheten.

Ljudbilden gick hand i hand med det visuella, de dansanta beatsen omvandlades till kroppsliga impulser som överrumplade allas sinnen, vilket gav ett väckelsemöte-liknande resultat. Omvärlden förlorade all relevans. Pratade någon om Pet Shop Boys?!

Flying Lotus förhöll sig inledningsvis fritt från förra årets hyllade album You’re Dead. Emellanåt skymtades titeln på de dubbla skärmar som användes för att skapa ljusshowen – en framför och en bakom mixerbordet. I centrum stod Ellison med sina ljusreflekterande pilotglasögon.

Mitt under spelningen ändrade konserten riktning och Ellison blev Captain Murphy. Detta resulterade i futuristisk hiphop med stor närvaro och känsla för detaljer. P-funk blandades med minimalistiska beats. Denna vändning blir nödvändig efter alla sinnesintryck, som fortfarande fladdrar förbi som minnesbilder av gårdagens sinnesutvidgande upplevelse.