PMtoyou – Me Mine Gone

11390083_861530473900436_647654288112436970_n

I pressinformationen står det att ”Titeln Me Mine Gone speglar livsförloppet. Me står för födelsen av ett jag, Mine för livet som jaget befinner sig i och Gone för livets slut.” Logiskt nog. Allt har en början, en mitt och ett slut. Så även den här debutskivan av femmannabandet PMtoyou från Malmö. Man skriver även att man vill illustrera ett progressivt, organiskt och elektrifierande ljudlandskap med sina alternativa popmelodier. Mina förväntningar byggs upp.

Plattan börjar mörkt, intensivt och lite skrämmande med ”Red Lights”, det är musik perfekt för någon mörk filmsekvens i en David Fincher-film. Den metalliska gitarrslingan skär genom rummet. Det märks att det här bandet inte är några nybörjare, de har bland annat varit förband åt Miriam Bryant och Dan Deacon.

Skivan fortsätter med skramliga trummor, drömska syntar och gungvänliga melodier. Sången och den nonchalanta attityden i ”D.R.E.A.M.” fångar mig direkt. Mittenpartiet av skivan är lite mer experimentell och det elektrifierade landskapet gör ett tydligt intåg med låtar som ”Sierra Trees”, ”Kalhygge” och ”Feel Better”. För att sedan avsluta skivan med låtar som trumtunga ”Fall” (min personliga favorit, mäktig låt), och Twin Peaks-doftande/The Knife-inspirerande ”Right at You” (hade det varit lite mer drag i den här låten hade det inte förvånat mig ifall den hade blivit en ny ”Heartbeats” och spelats på klubbar i hela vårt avlånga land). För att gå ut med en basslinga som är omöjlig att inte gunga med till i låten ”That Donna”.

Det här känns väldigt rätt i tiden, det är välproducerat och genomtänkt. Bandet bygger en mörk, metallisk och hjärtsnörpande ljudbild som kommer gå hem hos de flesta. Om Me Mine Gone var en godissmak skulle det vara hallonlakrits (det är väl i och för sig två smaker, men de är så förknippade med varandra, så för mig är det EN smak). Det är en riktigt häftig skiva med vackra melodier, dock hade jag gärna sett åtminstone en låt där man vågade skruva upp tempot lite, åtminstone för att piska upp folk på spelningarna med. Bortsett från det är det här en skiva jag absolut kommer lyssna mer på.

[Electric Fantastic Sound, 29 maj]

 

8