Mindre och oetablerade scener: Oceanen Unplugged

HYMNs reportageserie om nya och mindre scener i Göteborg är framme vid sitt andra stopp och denna gång lyfter vi fram Kulturhuset Oceanens alternativa livescen Oceanen Unplugged.

Det är en scen som är till för alla, oavsett erfarenhet eller musikalisk inriktning. Det gäller dock att vara först till kvarn, att skicka in sin anmälan före alla andra. Detta initiativ har visat sig vara mycket populärt och bevisar att det finns ett stort intresse av att spela live. Små scener kan dessutom vara avgörande för att bibehålla ett levande musikklimat.

Denna kväll spelar jazzpopbandet Judiths och när gruppens sångerska Amanda Elsa Larsson tar plats på scenen, har publikutrymmet krympt markant. Och enligt initiativtagaren Johan Calissendorff och samarbetspartnern Annelie Johansson från ABF Musik i Göteborg är denna försommarkväll inget undantag – varje spelning är mer eller mindre fylld till bredden.

– Att det kommer så mycket folk till dessa spelningar bekräftar att det finns ett stort intresse av att se oetablerade band och alla förfrågningar visar att det finns ett enormt sug efter att spela. Oceanen Unplugged är dessutom en riktig scen, inte en tom yta på en restaurang. Det går med andra ord att få en äkta livekänsla med publik, förklarar Johan.

– Ja, det är ingen större skillnad på denna scen och de mer etablerade. Och det är därför vi på ABF är så nöjda med detta samarbete. Vi får oerhört många förfrågningar från artister och band som vill spela live och nu kan vi ge dem en möjlighet att uppträda. Det är en riktigt bra känsla, säger Annelie.

För de som är obekanta med ABF eller Arbetarnas Bildningsförbund, så är detta Sveriges största studieförbund. De anordnar studiecirklar inom bland annat estetiska områden, men också kulturarrangemang och föreläsningar. Och Oceanen Unplugged passar in i denna mall. Scenen är även ett samarbete med Kulturverkstan i Göteborg.

”Steget mellan de små scenerna och klubbjättarna är enormt”

Vad vill ni uppnå med Oceanen Unplugged?

– Vi vill vara ett alternativ till de etablerade scenerna i Göteborg. Steget mellan de små scenerna och klubbjättarna är enormt. Det måste finnas en plats för att se och lära, men vi vill ändå erbjuda en riktig scen, förklarar Johan.

– Grundkänslan ska inte vara lika allvarsam som på traditionella klubbar. Inramningen ska vara mer lättsam, tillägger Annelie.

– Det är inte alla som vill bli störst, många vill uppträda bara för att det är kul. Det måste inte alltid vara på liv och död. Och vi hoppas att denna scen kan vara en plats för de som endast vill uttrycka sig, inte bli en del av etablissemanget. Eller bli kända! Sedan handlar det inte uteslutande om musik, det finns även plats för scenkonst och film. Men i grunden vill vi vara en plattform för band och artister som är på väg upp.

J2

Vad har ni fått för mottagande?

– Från musiker har det bara varit positivt och vi har fått otaliga förfrågningar. Förväntningarna har verkligen överträffats. Och det bevisar att vi varit på rätt spår från första början. Vi erbjuder med andra ord något som tidigare saknats eller som inte fått tillräckligt med utrymme, och på så sätt har vi sått ett frö, förklarar Johan.

– Det har dessutom varit grym stämning! Och det gäller både publik och artister. Tillströmningen är även blandad, vilket ger en trevlig inramning. Både yngre och äldre.

Det räcker att titta ut över den gröna uteserveringen för att få en bra bild av den blandade publik som arrangörerna pratar om. Trendkänslighet blandas med komfort. Unga blandas med gamla. Alla under samma tak.

Hur skiljer sig dessa konsertkvällar från andra? Förutom den blandade publiken.

– För det första anordnar vi dessa kvällar på tisdagar. Helger och onsdagar är alltid fullbokade, men jag ville hitta något att presentera på tisdagar. Funderade länge, men slutligen nådde vi fram till Oceanen Unplugged. Det har visat sig vara ett lyckokast, skrattar Johan.

”Stämningen är helt enkelt mer familjär”

– Det är ju gratis, tillägger Annelie.

– Att det är kostnadsfritt och tidigt på kvällen, gör att fler får chansen att komma på spelningarna. Och till skillnad från exempelvis Pustervik eller Jazzhuset, är det med största sannolikhet fler släktingar som kommer för att titta. Stämningen är helt enkelt mer familjär.

Oceanen Unplugged hade premiär vecka 17 och pågår fram till sommaren. Under första kvällen spelade Marigold Jazz.

Finns det planer på en fortsättning efter säsongsavslutningen?

Både Johan och Annelie lyser av tillförsikt och deras kroppsspråk säger att en fortsättning är fullt möjlig. Svaret blir förhoppningsvis. Inne i konsertlokalen avrundar Judiths sin spelning och enligt Oceanens hemsida är de på gång med sin debut-EP. Förhoppningsvis kan de överföra sin skitiga jazzpop till skiva.

Det är uppenbart att Oceanen Unplugged utgör ett vattenhåll, som ger oetablerade band och artister energi i sin strävan att nå Pustervik eller Jazzhuset. Eller ett utsålt Ullevi. Varje etapp är lika viktig som slutmålet.