10 låtar som gått ur tiden

När Buggles invigde MTV, år 1979, med sin hit ”Video Killed the Radio Star” var det inte bara en klassiker som såg dagens ljus, utan också en klockren förutsägelse över vad som skulle komma att hända de kommande åren.

Det var ett fint exempel kring hur rätt i tiden vissa artister kan ligga när de förgyller världen med sina toner. Vem vet, hade de dykt upp idag hade de kanske levererat ytterligare en Nostradamus i stil med ”Tidal Killed the Jay Z-star”. Och om inte, så vet jag vilka artister vi inte borde fråga. Här är nämligen 10 låtar som inte varit lika duktiga på det här med att ligga rätt i tiden.

10. Bruce Springsteen – ”57 Channel (And nothin’ on)”
När käre Bruce köpte sig en fin stor villa i Hollywood, 1992, deppade han över det faktum att hans flotta TV hade 57 kanaler (But nothin’ on). Nog för att hans average Joe-lyssnare hade svårt att relatera till detta lyxproblem redan då, men idag med Netflix och Youtube är ”zappa” ett ord som inte ens Svenska Akademin vill ta i.

Förslag på ny textrad: ”I got Netflix, Viaplay and HBO, but they won’t sync with my Apple TV”

9. Daft Punk – ”Technologic”
”Name it, rate it, tune it, print it, scan it, send it, fax”. Nog för att Daft Punk alltid har varit pionjärerna till att styra vilken riktning musiken ska ta i vår moderna tid. Men att sjunga om att faxa saker, år 2005, är ju inte särskilt ”Technologic”.

Förslag på ny textrad: ”Write it, post it, like it, share it, tweet”

8. Beyonce – ”Crazy in Love”
”Got me hoping you’ll page me right now”, sjöng Beyonce till sin framtida man Jay Z, år 2003. För er kids bör det kanske förtydligas att det Beyonce hoppades på var att Jay Z skulle kontakta henne via en så kallad personsökare. Så ifall ni undrar varför det tog så lång tid för Beyonce och Jay Z att bli ihop efter den här låten så har ni svaret här. Jay Z hade nämligen gjort som alla andra gjorde under 90-talet och gått över till mobiltelefon.

Förslag på ny textrad: ”Got me hoping you’ll snapchat me right now”

7. The xx – ”VCR”
Jamie xx må vara ett musikaliskt geni, men han ger samtidigt sken av att vara en dryg hipster. Oklart dock ifall han drog igång en videokassetbands-trend med textraden ”We watch things on VCRs”, år 2009

Förslag på ny textrad: ”We watch things on Vimeo”

6. Pink – ”So What”
”The waiter just took my table and gave it to Jessica Simpson”. Wow Pink. Du refererar alltså till Jessica Simpson, år 2008? En referens som inte hade gått hem ens fem år tidigare. Inte undra på att du inte får något bord.

Förslag på ny textrad: ”The waiter just took my table and gave it to the Kardashians”

5. Destiny’s Child – ”Bug-a-Boo”
”You make me wanna throw my pager out of the window”, sjöng Beyonce i slutet av 90-talet. Det var bara inte en lyckad solokarriär hon dansade vidare till senare, utan också det första fröet som såddes i hennes kamp för att hålla personsökaren trendig.

Förslag på ny textrad: ”You make me wanna throw my iPhone out of the window”

4. Morrissey – ”America Is Not The World”
År 2004 sjöng Morrissey om sitt älsklingsland USA, ”where the president is never black, female or gay.” Tja, Obama kastar snart in handduken och efterträds förhoppningsvis av Hillary Clinton, ifall ni undrar varför ni aldrig har eller kommer höra Morrissey uppträda med den här låten live igen.

Förslag på ny textrad: ”I should just shut the fuck up”

3. Britney Spears – ”E-mail My Heart”
Det känns ju taskigt att anklaga Brittan för denna. Förmodligen rörde det sig ju om någon skivbolags-Nisse som berättade att Britney var tvungen att använda sig av moderniteter för att nå ut till sin unga publik. Men seriöst. Året var 1999. De enda som använde mail frekvent då var kontorsnissar, som mest ägnade sig åt att maila gifar till varandra. Det har aldrig, och kommer aldrig vara möjligt att maila till ett hjärta.

Förslag på ny textrad: ”Tinder My Heart”

2. Maroon 5 – ”Payphone”
Denna är intressant. Adam Levine ylar om att han är vid en ”payphone”, ÅR TVÅTUSENTOLV?! Nog för att det blev en jättehit, men någonstans måste ju kidsen ha stannat upp och undrat vad fasen han ylade om egentligen.

Förslag på ny textrad: Eh, ”iPhone”???

1. Adam Levine ft. Christina Aguilera – ”Moves like Jagger”
Tja, Adam Levine i Maroon 5 hade ett riktigt framgångsår på musikfronten, år 2012, rent musikmässigt. Men rent trendmässigt var det desto värre. Seriöst, er målgrupp består alltså av kids som aldrig ens sett en bild på en telefonkiosk. Och då tror ni att de ska en aning om vem den där Jagger-gubben ni dansar som är?!

Förslag på ny textrad: ”I got the twerks like Cyrus”