Mindre och oetablerade scener: Frippe & Frida

Från och med idag inleder HYMN en reportageserie om mindre och oetablerade scener i Göteborg. Grundtanken är att lyfta fram arrangörer som hamnar utanför mediabruset, men som fyller en viktig funktion för oetablerade band och artister. Plattformar som utgör ett viktigt steg för att ta nästa kliv i karriären.

En tydlig trend i Göteborgs stadsliv är att caféer och småbutiker satsar på livemusik. Detta är givetvis ingen nytt, men under de senaste åren har trenden blivit allt tydligare. En orsak kan vara att konkurrensen blivit allt tuffare och det gäller att urskilja sig från mängden.

Oavsett anledning har utvecklingen lett till att unga och oerfarna artister/band fått möjligheten att uppträda live; steget att gå från nybörjare till Pustervik eller Jazzhuset är enormt, därför behövs dessa vattenhål. En annan positiv verkan är att fritidsgårdarnas funktion som se och lära-institutioner fått en nödvändig ersättare. Fritidsgårdarnas roll är som bekant sedan länge reducerad.

Först ut i denna serie är mångsysslarna Frippe & Frida, som till alldeles nyligen hade ett café med samma namn på Djupedalsgatan i centrala Göteborg. De hyrde lokalen på ett år, men det blev för dyrt att fortsätta med verksamheten. Under denna period arrangerade de över 100 konserter med oetablerade artister och band. Nu är de tillbaka på café Kastello – endast ett stenkast bort. Ägaren Jens Modig är en personlighet som mer än gärna lyfter fram andras talang och ger intresserade möjligheten att förverkliga sina idéer.

Denna kväll uppträder Elias A Bolander som är först ut på Frippe & Fridas nya livescen på Kastello. Det är mycket folk och förbipasserande kan inte låta bli att kika in. Bolander är ensam med sin gitarr, vilket är smidigt i en lokal som kan liknas vid ett hål i väggen. Detta är andra gången som sångaren uppträder hos Frippe & Frida – första gången blev en succé som banade väg för en återkomst.

Efter spelningen sitter publiken kvar för att prata om konserten. Stämningen är uppslupen och det märks att Fredrik Lindström och Frida Lärnstål är nöjda med kvällens tillställning. I bakgrunden hörs kaffemaskinen.

Härligt initiativ! Berätta om er verksamhet.

– Tack! Vi startade Frippe & Frida för ungefär ett år sedan och grundidén var att kombinera café, musik och antikviteter. Jag hade arrangörsvanan, medan Frippe stod för antikviteterna, förklarar Frida.

”Vi startade Frippe & Frida för ungefär ett år sedan och grundidén var att kombinera café, musik och antikviteter”

– Jag hade som sagt ingen större koll på att fixa spelningar, men älskar musik. I grunden är det antikviteter som är min huvudsysselsättning. All inredning i kaféet var till salu. På något sätt ville vi kombinera våra erfarenheter. Musikdelen kom naturligt, vi ville ha något mer än bara ett café. Och med Fridas erfarenhet fanns alla förutsättningar för att skapa något bra.

Hur går det till när ni hittar era bokningar?

– Till en början använde vi personliga kontakter, men sedan flöt allt på av bara farten. Vi fick massor av förfrågningar via mail, så att hitta intressanta bokningar var det minsta problemet, skrattar Frida.

Frida får medhåll av Fredrik som inflikar att förfrågningarna översteg alla förväntningar.

– Det finns uppenbarligen ett enormt sug efter att spela live och det är kul att kunna hjälpa till. Ge intresserade chansen. Men allt gav sig självt på något sätt, ordet spred sig. I slutet fanns det inga problem med att hitta bokningar, det fanns till och med utrymme att välja.

”Det finns uppenbarligen ett enormt sug efter att spela live och det är kul att kunna hjälpa till”

Hur skiljer sig publiken från en vanlig spelning på klubb?

– För det första är det gratis. Det är en stor skillnad. Generellt är publiken yngre, detta är en chans för alla som inte fyllt arton. Men det är även många som är äldre än snittet. Och eftersom det inte serveras alkohol blir inramningen helt annorlunda, förklarar Frida.

Pao_Duell_3

Frida är utbildad kulturprojektledare och har jobbat mycket med musik och ungdomar. Samtalet flyter således naturligt in på de mindre scenernas roll i en stad som Göteborg. En stad som vimlar av begåvade musiker.

Tror ni att dessa scener kan vara ett komplement till exempelvis fritidsgårdarna?

– Bra fråga! Det är ju ett bra ställe att öva på, prestigen är inte så stor och det finns utrymme för misstag. Elias hade exempelvis sin första spelning på vår scen och det är många som debuterat hos oss. Skillnaden på exempelvis Pustervik och vår scen är astronomisk, och dessa platser gynnar både en yngre publik och de som vill testa på att uppträda inför åskådare för allra första gången, säger Frida.

Vad är det svåraste med att vara arrangör? Antar att budgeten är strängt begränsad.

– Till en början var det ovanan, säger Fredrik. Men det finna många saker att oroa sig för. Ska det komma någon publik, det är trots allt okända bokningar, så det gäller att banden eller artisterna själva hjälper till med att locka publik. Ringa släktingar.

– Det är inte säkert att vi hört bandet live och det innebär givetvis en viss risk. Men vi kikar bland annat på Facebook, säger Frida.

Blir det en fortsättning?

– Vi får utvärdera med Jens! Målsättningen är att ha en kväll varje månad. Det är vår förhoppning i alla fall, säger Fredrik.

Frida nickar.

(Caféet är i dagsläget mobilt).