D.O.A – punkidéer förpackade i kostym

Joe ”Shithead” Keithley har kallats ”the Godfather of Canadian punk”. Tillsammans med sitt band D.O.A. var han med och sparkade igång den kanadensiska punkvågen i slutet av sjuttiotalet. Nu arbetar bandet med ett nytt album. Vi ringde upp Joe Keithley för att prata punk, politik och DIY.

– Vi såg upploppen på TV, säger Keithley. Det var så jag och mina kompisar kom i kontakt med punken för första gången, genom nyheterna, bilderna från upploppen som hade varit på konserter med The Damned och Sex Pistols.

– Jag har alltid varit politiskt intresserad, växte upp med protestmusik, fick det från mina syskon. Politiken fanns där från början och det var likadant med mina kompisar. Vi ville förändra samhället och när punken kom så tänkte vi ”äntligen, nu jävlar”.

När D.O.A. startade så fanns det inte mycket till kanadensisk punkscen. Det fanns några band men knappt någonstans att spela. Kanadas skivbolag var helt ointresserade av punk så D.O.A. började själva ge ut sin musik.

– Vi var tvungna att göra allt själva, säger Keithley. Inte bara i Kanada, det var samma sak i USA. Alla de där klassiska banden – som Black Flag, Dead Kennedys och Minor Threat – släppte själva sin musik eller släppte den på nystartade indieskivbolag. DIY var extremt viktigt för den nordamerikanska punkscenen. Vi byggde upp allt själva, skapade våra egna nätverk.

Precis som resten av den tidiga punkscenen så väckte D.O.A. starka känslor. Mediebilden var färgad av moralpanik och det var inte ovanligt att polisen dök upp på spelningarna.

– Polisen såg punkarna som ett hot, säger Keithley. Vi var kaos, anarki. Så de försökte stoppa oss. En massa spelningar slutade med att polisen kom dit och arresterade alla, drog med alla till häktet. Jag blev arresterad ett par gånger, och en gång blev jag brutalt misshandlad av polisen. Det var ganska illa, men jag klarade mig, och jag lärde mig nånting.

– Polisen gillade inte punkens politiska sida. Vi var med och arrangerade protestmarscher, protesterade mot rasismen, hur Kanadas ursprungsbefolkning behandlades, sådana saker. Eftersom vi var subversiva så fick vi ett visst rykte om oss, och det gjorde oss till måltavlor.

Under hela sin karriär har D.O.A. varit ett politiskt band, kopplat till gräsrotsaktivism, engagerat i olika politiska vänsterfrågor. På senare år har Joe Keithleys politiska aktivitet förändrats: han har flera gånger, för ett par olika partier, kandiderat till olika lokala politiska poster i Kanada. Han har aldrig vunnit, men enligt Keithley är det bara en tidsfråga innan han försöker igen.

– D.O.A. handlade alltid om politik på gatunivå, nu försöker jag göra samma sak men på ett annat plan. Samma idéer, men förpackade i kostym istället för jeansväst.

När Keithley kandiderade gick han runt och knackade dörr, försökte övertala människor att rösta på honom. Många av de han mötte sa att de inte tänkte rösta alls, något som gjorde Keithley förbannad.

– Man måste komma ihåg att människor har kämpat för rösträtten, människor har fängslats för den, dödats för den. Och gör det fortfarande. Mer än hälften av världens befolkning lever i länder där de inte har rätten att rösta fritt. Och ändå, här i västvärlden är det många som inte bryr sig tillräckligt för att rösta.

På den kommande skivan Hard Rain Falling är tanken att man ska gå tillbaka till den tidiga punkens politiska direkthet. Korta låtar med tydliga politiska budskap, den sortens musik som D.O.A. gjorde på album som Something Better Change och Hardcore ’81. Idén är att skippa långa intron och onödiga gitarrsolon och bara fokusera på det viktigaste, på politiken, energin och vreden.

– Vi arbetar med en låt som heter ”The Cops Shot A Kid, There’s Gonna Be A Riot”. Eftersom vi sett det hända, om och om igen. Bara för några dagar sen så var det en svart man som blev skjuten av polisen, efter att de stannat honom för en trafikföreteelse. Vi har inte samma organiserade politiska rasism här som ni har i Europa, men rasismen här är en del av systemet, inbyggt i det.

För att få pengar till Hard Rain Falling har D.O.A. startat en Kickstarter-kampanj. Förutom själva skivan erbjuder man instrument som bandet har använt och gamla posters från konserter som D.O.A. gjort med Black Flag och Minor Threat.

– De flesta som donerar hade säkert köpt skivan ändå, så det känns som ett logiskt sätt att göra det, säger Keithley. Hittills har vi fått bra respons. Efter att skivan är klar så kommer vi ge oss ut på turné, genom Kanada och USA i höst, sen Kina i vinter. Innan dess kommer vi till Europa, men tyvärr inte till Sverige. Kanske nästa år, eller om vi blir inbjudna till någon festival igen som vi blev förra året när vi spelade på Way Out West.

Nedan: en best of-lista på Spotify.