John Moose – John Moose

unnamed

Att det här ett band som startades av två miljöstudenter är något som känns genom hela skivan. Även om jag inte hade vetat det, hade jag ändå dragit kopplingar till naturen på ett eller annat sätt. Det här är en platta som lika gärna skulle kunna ha varit soundtrack till filmen Into the Wild. Bandet som kommer från småorter kring Hagfors i Värmland använder sig av ett alter ego, John, för att berätta historien om hur han ska bli ett med naturen.

Det finns en slags andlighet som genomsyrar de elva spåren och jag får känslan av att musiken verkligen har fått tagit stor plats, fått leda vägen. Varje låt sticker iväg i sin egen riktning och har gått så långt den kan på något sätt. Det sker växlingar i musiken som jag inte är riktigt beredd på och det gör alla låtar till sina egna. Det är som om låtarna lever sina egna liv. Som att varje låt ändrar humör. Precis som en levande själ.

På det andra spåret ”Mountin” drar jag omedelbart paralleller till Radiohead. Jag vet inte om det är gitarrslingan, melodin eller tyngden i sången, men den får mig att tänka på låten ”Let Down”. ”Villager” påminner starkt om First Aid Kit. Soundet finns där och en kraftfull refräng. När den senare växlar in på en tydlig gitarr höjs den ett snäpp och tilltalar mig ännu mer.

När jag ramlar in på det sjätte spåret ”Ocean” känner jag mig lite mer hemma. Jag har hittat min favorit i den poppiga trumman som finns där, på klaviatur som gör sitt och i tamburinen som slår. Den etsar sig fast i mig. Melodin känns lätt och jag börjar genast lyssna på texten. En låt som verkligen skulle komma till sin rätt på en livescen, med en taktklappande publik.

Och visst tror jag på det. På historien som John Moose målar upp på debutplattan. Det desperata som ligger där och gror. Det är något förbannat vackert över det ändå. När plattan sedan knyts ihop med den vemodiga ”Home II” får jag någon inre syn av de värmländska djupa skogarna framför mig. I nästan sex minuter befinner jag mig där. Och det är inte en dålig plats att vara på.

7