Hallå där…Anne Marte Eggen i We Float

Bakom Malmöbaserade We Floats musik står basisten Anne Marte Eggen. Tillsammans med Filip Bensefelt på trummor, Fanny Gunnarsson på piano och Linda Bergström på sång, skapar hon ljuva poptoner på gränsen till jazz. Inte helt olikt det islänningar som Björk och múm sysslar med. Imorgon kommer debutalbumet Silence. Vi kollade läget inför släppet.

Ni har tagit ert namn från en PJ Harvey-låt så jag antar att hon är en stor förebild. Vilka andra musiker influeras du av?

– Hon är en stor förebild, ja. Jag har lyssnat mycket på både PJ Harvey och Björk under min uppväxt och de har varit väldigt viktiga för mig. Annars lyssnar jag mycket på nordisk musik. På sistone har det blivit en hel del Highasakite, In the Country och Susanne Sundfør. Bandet Motorpsycho är en annan favorit som jag aldrig tröttnar på.

Det här att du som basist ligger bakom låtskrivandet, hur yttrar sig det i musiken tycker du?

– Basen står inte i centrum i min musik utan håller sig mer i bakgrunden. We Float uppträder i bland som en bas- och sångduo där basen tar mer plats, men när vi spelar som kvartett är basens kompfunktion viktigast. Det är en konst att spela sparsmakat och smakfullt och det är något som jag strävar mot i mitt basspel. Jag tror att mina låtar låter som de gör på grund av musikaliska influenser och inte på grund att jag är basist. Jag komponerar oftast vid pianot, eller så kommer melodierna till mig när jag är ute och går. Då får jag komma på vad jag ska spela på basen i efterhand.

– Sen sätter ju också mina medmusiker stor prägel på musiken. Det hörs tydligt att det är Fanny som spelar piano, Linda som sjunger och att det är Filip som spelar trummor.

Enligt pressmeddelandet är plattans tema ”havet” – berätta mer om det!

– Havet är stort och mystiskt och en människa är väldigt liten i jämförelse. För mig är havet är fascinerande och på samma gång skrämmande. Alla låtar på Silence har inte en direkt koppling till havet, men känslan av att vara otillräcklig och liten är alltid där. När jag skrev musiken hade jag inte planerat att skriva om ett särskilt tema. Jag lät istället min sinnesstämning och mina tankar och funderingar genomsyra kompositionerna. Resultatet blev låtar med stora dynamiska variationer – som havets vågor.

We Float spelar närmast live på Folk å Rock i Malmö den 28 april.