Ursäkta! Vad spelas i högtalarna? En fråga om jämställdhet

Jämställdhet är en fråga som gäller stort och smått, vissa sakfrågor får mer utrymme än andra, men cirkeln sluts inte förrän alla bitar faller på plats. Det är ingen vits att diskutera löneskillnader utan att beröra bakomliggande faktorer. Och det finns alltid kryphål där mansdominansen kan fortgå obemärkt. I min mening är musiken på klubbar och festivaler ett av dessa kryphål, och i detta fall pratar jag om utbudet i högtalarna, inte bokningarna eller kvinnliga DJs (även om dessa komponenter är avgörande för att sluta cirkeln).

Enligt min erfarenhet är traditionella pop, rock -och indieklubbar de med sämst omdöme. The Smiths går alltid före Girls At Our Best! Och även om situationen har förbättrats, finns det mycket kvar att göra. Det är inte ovanligt att det spelas 100% män, medan motsatt förhållande känns otänkbart. Jag är medveten om att fler män spelar i band än kvinnor, men det är en massa kvinnor som går på klubb, så det borde ligga i allas intresse att skapa en mer jämställd miljö. Förändras dessa strukturer, är det möjligt att fler kvinnor startar band. En stilla fundering!

I samarbete med bl.a. Pusterviksklubbarna Woody West och Instant är det hög tid att lyfta frågan om den bristande jämställdheten i högtalarna, och med hjälp av arrangörerna Woody-Kim och Elin Hedman kommer v.12 att gå i jämställdhetens tecken på nämnda klubb. Vi hoppas att fler får en tankeställare och på så sätt utmanar sig själva genom att tänka mer jämställt i denna fråga. Detta är vårt sätt att sätta bollen i rullning – kvinnliga artister ska vara lika självklara som män.

Att gå på Dylan-konsert ska inte behöva betyda att all musik kretsar kring The Band eller Tom Petty. Och för att göra en markering kommer alla playlists på Pustervik att uteslutande bestå av kvinnliga artister och alla DJs uppmuntras att välja kvinnliga artister framför män. Vi vill att den oreflekterade mansdominansen ska demaskeras. Hedman har redan gjort ett bra jobb för att förändra attityden på Pustervik, men saker och ting kan alltid bli bättre.

Det existerar givetvis klubbar som mer eller mindre aktivt jobbar på att vara jämställda eller inriktar sig på att lyfta fram kvinnliga artister i högtalarna. Men det ska inte vara nödvändigt att ha detta som ett statement, det ska komma naturligt, som ett bevis på att förlegade normer och föreställningar håller på att luckras upp.

Woody-Kim förtydligar: ”Det finns absolut ingen poäng med att framhålla manliga artister och upprätthålla genrebenämningar som gubbrock eller skäggindie (skällsord enligt mig, som ger en alldeles för snäv bild). I vårt tycke är Dolly Parton och Emmylou Harris några av countryns största, Lucinda Williams, Gillian Welch och First Aid Kit har gjort lika mycket som någon manlig motsvarighet för att föra traditionen vidare”.

På fredagen besöker begåvningarna Beatrice Eli och Min Stora Sorg fredagsklubben Instant. Det kan inte bli bättre! Det kommer även att bli ett DJ-maraton, där inbjudna gäster och olika Pusterviksprofiler får spela sina kvinnliga favoriter. För oss handlar det inte bara om politik utan även kärlek till musik.

2015 är året då högtalarna upphör att vara mansdominerade. Och alla är välkomna att besöka Pustervik mellan den 16:e-22:e mars för att få ta del av en atmosfär som motsvarar den mansdominerade verkligheten. Vi möts på mitten!