Listan v.5

Vi öppnar den här fredagen starkt och kör veckans redaktionstips lagom till morgonkaffet. Håll till godo.

Lyckliga gatan – ”Visa vid vägens ände + Knäpper mina fingrar” (musikprogram, covers)
Det har sagts förut, det tål att sägas igen. Lyckliga gatan är genre- och generationsmöten på bästa sändningstid, som varje vecka ger oss nya versioner av gamla låtar. Denna vecka är det storslamvinnaren från P3 Guld – Linda Pira – som tar sig an Mats Paulssons musik och vice versa. Vackert!

Navelin – ”Shake It Off” (video)
Göteborgsbaserade Navelin står för den här veckans bästa svenska indiepopsingel. Damien Priest har gjort videon som du kan titta på nedan:

Torres – ”Strange Hellos” (låt)
Mackenzie Scott lät i veckan meddela att det kommer ett nytt Torres-album i maj. Dessutom bjöd hon på ett utmärkt första smakprov i form av PJ Harvey-doftande låten ”Strange Hellos”.

Courtney Barnett – ”Pedestrian At Best” (låt)
Det finns mycket att gilla med australiensiska Courtney Barnett, men det är främst hennes förmåga att vara brutalt ärlig och samtidigt underhållande, som gör Melbourne-sångerskans grungemusik intressantare än de flesta.

Brothas Be, Yo Like George, Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You? (bok)
George Clinton och hans båda parallella band Parliament och Funkadelic hör, oavsett vad man tycker om funk som musikform, till musikhistoriens mest okonventionella och stilbildande konstellationer. Nu har George skrivit sina memoarer som på ett mycket underhållande sätt berättar anekdoter från hela hans långa karriär, inte minst galenskaper (och kreativa höjdpunkter) som skett under stark drogpåverkan. Hett lästips!

José González -“Leaf Off/ The Cave” (video)
Andra singeln från José González kommande platta Vestiges & Claws (släpps 17 februari) har fått en intressant video på temat upplysthet/frälsning. Eller ”frikyrkliga väckelsemöten” om vi ska tala klarspråk. Mikel Cee Karlsson står för regi.