Father John Misty – I Love You Honeybear

”Klipp dig och skaffa dig ett jobb” brukar det ju heta. Josh Tillman gjorde det omvända. Han sa upp sig som trummis i Fleet Foxes och klippte sig. Dessutom lämnade han skäggrocken och flanellskjortan i Seattle, drog på sig en vit kostym och startade ett lite glammigare liv i Los Angeles. Father John Misty föddes.

När Josh Tillmans andra soloskiva som Father John Misty släpps har han flyttat vidare till New Orleans. En rastlös själ kan tyckas, eller lätt uttråkad kanske? Låttiteln på första singeln, ”Bored in the USA”, skulle kunna vara ett bevis på det. Som tur är verkar detta dock inte ha smittat av sig på plattan. Tvärtom har det isåfall kanaliserats i experimentlusta och lekfullhet.

Albumet bjuder på godbitar för den som uppskattade soloskivorna från J. Tillman – en stor del av det består nämligen av ganska renodlad, narrativ folk. Texterna är fortfarande ett av Tillmans allra starkaste kort. Men det som var nyskapande redan på första Father John Misty-albumet (Fear Fun); den souligare atmosfären och de nästan Disney-lika stråk-, kör-, blås- och piano-arrangemangen, får nästan ännu större utrymme här. Och som allra bäst blir det när även de elektroniska influenserna och trummaskinen får komma med på ett hörn. Som i magiska ”True Effection”, i vilken Tillman dessutom sjunger alldeles strålande.

Bolag: Sub Pop
Släpps: 9/2
Bästa låt: "True Affection"

En gång räddade jag och en kompis nästan livet på Tillman när han sent en natt cyklade uppför den hårt trafikerade Bergsgatan i Malmö (nåja – vi säger så iallafall). Om Father John Misty fortsätter att spotta ur sig musik som den här så är jag evigt tacksam för att vi alla överlevde. I Love You Honeybear är nämligen något av det bästa som 2015 har att erbjuda än så länge.

8/10