Svenska kvinnliga musiker att hålla koll på under 2015

2014 var ett väldigt framgångsrikt år för svenska kvinnliga musiker. Inte bara här hemma i Sverige utan även utanför vårt lands gränser. Det ser ut som att trenden kommer att hålla i sig även under 2015 med flertalet comebacker och nya skivor från etablerade artister. Men det finns även en uppsjö av intressanta färska artister som vi tycker att man bör hålla ett extra öga på. Här är de namn vi tror och hoppas kommer att ha ett fint 2015.

Beldina
Beldina Malaika (bilden) har likt många av de artister som nu börjar slå igenom en bakgrund som körsångerska. Hon lämnade Sverige för det stora landet i väst för några år sedan för att satsa helhjärtat på musikkarriären. Hon har genom åren sjungit med Stevie Wonder, Timbuktu, Childish Gambino och även varit förband åt Pharrell Williams. Hon har redan släppt ett mixtape med namnet Opening Act som ni kan ladda ner gratis här . Inom kort kommer första EP:n Intermission tillsammans med en längre intervju här på Rockfoto.

Julia Spada
Julia Spada är ett svenskt musikmysterium som bara väntar på att få sitt ordentliga genombrott. För det är inte brist på talang som gör att hon ännu inte är ett namn som fler känner till. Vi har hört henne i bland annat det fina samarbetet ”Lägg dig ner” med Mack Beats, hon var en av tjejerna på remixen av Linda Piras ”Knäpper mina fingrar” och hon har även medverkat på den fantastiska låten ”Nått e väldigt fel” tillsammans med Little Jinder. Visst har hon haft andra projekt tidigare och också släppt låten ”Reptile Mission” själv, men vi önskar att hon fortsätter på det framgångsrika spåret med att sjunga på svenska. Då kan 2015 bli året för henne.Snoh Aalegra

Snoh Aalegra är ytterligare en av de som lämnat vårt avlånga land för att söka lyckan i Amerika. Där har hon varit under stjärnproducenten No I.D.s skyddande vingar och fått arbeta i egen takt för att förfina hantverket. Under 2014 kom låten ”Burning Bridges” och EP:n There Will Be Sunshine där hon gästas bland annat av Common på en låt. Förhoppningsvis kommer det en fullängdare under 2015 och kanske även lite officiella besök i Sverige.Rosh

Svenska hiphoptjejer har haft ett fint 2014 och nästa som knackar på dörren är Roshanack Aroushe eller Rosh som är hennes artistnamn. Av många nämnd som svensk hiphops framtid har hon redan gjort ett antal oförglömliga inhopp hos några av de framträdande svenska hiphopartisterna just nu. Första smakprovet ”Karma” lovar gott och under början av 2015 åker hon ut på turné med bland annat Petter, Ison & Fille och Lilla Namo.

Joy
Joy M’batha är en annan av de som hoppat in i låtar och slagit knock på lyssnaren. Hennes medverkan på två av förra årets bästa låtar, Linda Piras ”Knäpper mina fingrar remix” och Lorentz ”Där dit vinden kommer”, visar att hon är här för att stanna. Med den egna låten ”Kattliv” som hon gjort med Maskinen (producerad av Mats Norman från Mash Up International) visar hon också att hon själv har mycket att berätta och att hon kan göra det på egen hand.

AnnaMelina
Anna Melina Åkerman Kvie är en tjej från Stockholm som har bubblat runt på internet ett tag nu. Hennes ”VarjeMorgon” startade det hela under 2013 och förra året kom även första EP:n Allt är kvar. Medan många andra som gör R&B i Sverige skriver på engelska så har AnnaMelina gett sig på att skriva helt på svenska. Redan nu kan man höra två nya instrumentala låtar som hon döpt till ”2015” på hennes SoundCloud-sida och under året kommer EP nummer två.The Magnettes

The Magnettes är Sanna Kalla och Rebecka Digervall från Pajala som spelar trallvänlig pop om livets glädje och sorger enligt dem själva. De har spelat på flertalet musikhändelser utomlands och är redan nu klara för SXSW 2015. Strax innan 2014 tog slut släppte de även nya låten ”Who We Are” och troligtvis blir 2015 ett händelserikt år för duon.Daniela

Daniela Sörensen har tidigare arbetat med bland annat en annan av våra favoriter, Sabina Ddumba, men har nu tagit steget att köra eget. Vi har så här långt fått höra låtarna ”Eternal Lie” och ”Our Time” som lovar mycket gott båda två. Hädanefter rekommenderar vi att ni följer henne med lupp för det här kan bli precis hur bra som helst.Moon City Boys

Moon City Boys bistår av Sofia Ellis, Kelly Wedin, Ella Rolf och Liselotte Bramstång från Stockholm. Efter att ha hängt runt på Stockholms musikscen ett tag så kom äntligen det officiella släppet av låtarna ”Rockets” och ”Strangers” och förhoppningsvis kommer det mycket mer under 2015. Det här bär spår av 70-talets New York-punk och får en att vrida tillbaka tiden till då rundgång på gitarrer och bultande trummor var en självklarhet inom musiken.Sirena

Sirena är en annan av de artister som vi har kunnat följa under 2014 som börjat ta stora kliv framåt i karriären. Förutom att hon skaffade sig nytt management så har hon medverkat på bland annat Galavant officiella Summerburst-låt ”Tonight” och Style of Eyes ”Louder”. Innan året tog slut hann hon även få ut senaste låten ”Chemicals” och hon beskriver sin musik som spirituell pop. Under 2015 kommer troligen ett album.Good Harvest

Good Harvest är Hanna Enlöf och Ylva Eriksson från Falun som gör musik influerad av svensk och amerikansk folkmusik. Under 2014 släppte de EP:n Bottom Dollar och månaden efter fick de ta emot ett musikpris hemma i Dalarna som årets nykomling. För att runda av året passade de även på att dela med sig av två egna jullåtar. 2015 inleds med ett besök till Austin för SXSW och efter ett låtskrivarmaraton under december månad där de låste in sig i ett hotellrum i Örebro har de troligen material till ett helt album klart.

Melinda de Lange
En artist som vi verkligen hoppas ska släppa eget material är Melinda de Lange. De av oss som var på Seinabo Seys bejublade spelning på Dramaten fick uppleva den fantastiska talang som hon besitter när hon fullkomligt stal showen för en liten stund. Under året som gått har hon bland annat även sjungit på Polarprisutdelningen tillsammans med Sabina Ddumba.

Cherrie
Vi har tidigare kunnat höra Cherrie Hersi i Adam Kanyamas ”Jag mot världen” och Abidaz ”En dag” och förstod nog redan då att här är något stort på gång. När hon under 2014 släppte den egna låten ”Intro” så var det precis som att alla de tankarna fick en stor knuff framåt. Låten som är just ett intro till hennes kommande EP är endast 1:47 lång och de knappa två minuterna kommer säkert att avnjutas om och om igen ett antal gånger innan EP:n dyker upp.

Ji Nilsson
Ännu en av doldisarna som vi väntat ska slå igenom ordentligt är Josefina Nilsson eller Ji Nilsson som hon är mer känd som. Bara det faktum att hon skrivit låtar med Beatrice Eli, Julia Spada och Marlene, gör att hon ständigt är närvarande på vår radar över vad som kommer härnäst. När även världsartister och populära låtskrivare som Gwen Stefani och Ryan Tedder ”lånar” från henne så är det förhoppningsvis något som ska hjälpa henne framåt i karriären – även om en check troligen aldrig kommer att dyka upp i posten från USA.Elin Bell

Elin Bell sjunger om det hon inte vågar säga och låtarna på den kommande plattan handlar om ett par tuffa år i hennes liv. Tillsammans med producenterna Andreas Dahlbäck och Markus Jägerstedt har hon skapat något som kan komma att gå varmt i många svenska hem under 2015.Nyfiken på vilka vi trodde på inför 2014? Kolla in förra årets lista här.