Tidernas bästa jullåtar, del 1: plats 25-11

Släng era julskivor med Christer Sjögren och Carola i källsorteringen. Det finns så oändligt många bra jullåtar som spelats in och för att göra denna julen lite bättre än alla andra jular, åtminstone för era öron, så har Anton Lindskog och Ola Elleström grävt i sina arkiv för att hitta de allra bästa jullåtarna. Och de presenteras idag och i morgon i form av en lista enligt klassiskt koncept. I samband med morgondagens del så kommer även alla låtarna i en lång spellista som ni kan låta gå om/när ni firar med släkten. Här följer första delen av listan – vi börjar bakifrån.

25. Alien Sex Fiend – Stuff The Turkey
”I doubt, in fact, that I’ve ever heard anything uglier in the name of music” skrev Melody Maker om Alien Sex Fiends första spelning på legendariska Batcave i London 1982. “Stuff the Turkey” är en Fiends-typisk blandning av skräck, humor, skeva gitarrer och dålig smak. Kalla det goth, punk eller vad du vill – det finns fortfarande inget annat som liknar Alien Sex Fiend.


24. Ben Folds – Lonely Christmas Eve
Man måste inte älska julen. Man måste inte ens fira jul. Man får till och med göra som jaget i ”Lonely Christmas Eve” och sitta hemma och reta sig på alla julfiranden man ser och hör från sin ensamhet. Att det enda som hatas mer än ljudet av julfirande som stör är människorna som gör det – The only thing I hate more, come to think of it, is the people who keep making it. Textmässigt kanske inte den mest optimala julstämningen, men det är en fantastisk poplåt med vinterfeeling och i en blandad julspellista platsar den hur bra som helst.

23. O.F.T.B. – Christmas In The Ghetto
Under sin korta sejour på Death Row (Dr Dre, Snoop Dogg, Tupac m.fl.) i mitten av 90-talet hann O.F.T.B. med att bidra till bolagets julskiva (Christmas on Death Row) i sann G-funkanda. Funky Christmas everybody.


22. Saint Etienne & Tim Burgess – I Was Born On Christmas Day
Precis när ni håller på att somna uttråkade av julaftons fjortonde version av ”Stilla natt” eller ”White Christmas” (vill ni höra dem finns mer uppiggande och mindre traditionella versioner lite senare på denna lista) så bryter Sarah Cracknell och Charlatans frontman Tim Burgess begravningsstämningen och sätter igång diskobelysningen i taket. Julen blir inte bara fröjdefull utan en riktig fest tack vare Saint Etienne på sin topp (1993) och julstämning i samma paket.

21. Melt Banana – White Christmas
Att experimentell noiserock och traditionell julmusik är en fullt möjlig kombination bevisas på samlingsskivan The Christmas Album (utgiven 1996 av japanska Sony). Här tolkas åtta välkända julsånger av oljudskonstnärer från jordens alla hörn. När japanska Melt Banana tar sig an Bing Crosbys gamla dänga låter resultatet omisskännligt som Melt Banana – världens mest ”kawaii” hardcoreband som gjort till en egen konstform att spela jättesnabbt och alltid trampa ner effektpedalerna.

20. Wall Of Voodoo – Shouldn’t Have Given Him A Gun For Christmas
Svensken i genomsnitt lägger enligt uppgift runt 3000 kronor per år på julklappar. I jakten på den perfekta julklappen till just den specifika personen kan det ibland gå över styr. Stan Ridgway, frontman i 80-talsbandet Wall Of Voodoo men som soloartist också upphovsman till kultlåten ”Camouflage”, reagerade på vansinnet och skrev en tidig låt om julklappshysterins egen apokalyps.

19. Momoiro Clover Z – Santa-San
Den japanska popmusik som går hem i västvärlden är inte sällan den som bäst bekräftar våra fördomar om japansk pop. Under året har vi kunnat följa hur Babymetal och Kyary Pamyu Pamyu blivit internationella kultfenomen. Tjejgruppen Momoiro Clover Z är ett liknande knasbollsprojekt skapat i den gigantiska J-pop-industrin. ”Santa-San” är en ohämmad orgie i kitsch, pastellfärger, klistrig tuggummipop, gitarrsolon à 80-talspudelrock – och så några traditionella julsånger inslängda mellan de tvära kasten. Kanske det fånigaste inslaget på den här listan men den som har ett uns självdistans i kroppen lär inte kunna sitta still.

18. Jim Jones – Intro
Låttiteln kommer från att detta är introt till samlingsskivan A Tribute To Bad Santa som Jim Jones (en New York-rappare) gav ut tillsammans med några polare 2008. Finns inte så mycket mer att säga än att det bjuds på såväl julstämning (inklusive ”god jul” på flera språk) som högklassig hiphop-produktion.


17. John Prine – Christmas in Prison
John Prine hamnar tyvärr ofta i skuggan av andra stora, amerikanska låtskrivare inom country/folk-facket som Hank Williams eller Kris Kristofferson. ”Christmas In Prison” är typisk för hans berättarstil, där tragiska människoöden och melankoliska teman möter en hel del humor.


16. The Greedies – A Merry Jingle
En one-off med Thin Lizzys frontman Phil Lynott på sång och halva Sex Pistols – gitarristen Steve Jones och trummisen Paul Cook – blev på samma gång en partystarter och en slags mashup långt innan begreppet existerade. Hur som helst har varken We Wish You A Merry Christmas eller Jingle Bells låtit så här kul varken förr eller senare.

15. The Ramones – Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)
Brain Drain (1989) är en ofta rätt utskälld bagatell i den omfattande Ramones-diskografin då den karaktäristiska treackords-punken fick en lite mer slickad, tidstypisk 80-talsproduktion. Men det avslutande numret är en riktig fullträff där de får kombinationen punk och julmusik att kännas som det mest naturliga i världen.


14. Bob Dylan – It Must Be Santa
En låt handlar såklart främst om hur den låter. Men det går inte att helt bortse från att Bob Dylan i videon till löjligt svängiga ”It Must Be Santa” (inspelad 2009) visar upp en del oväntade drag (framför allt komiska talanger) som gör hela grejen ännu bättre. Men låten, som är en cover, är tillräckligt kul och svängig för att stå på egna ben. För att ytterligare understryka humorn i Dylans version av ”It Must Be Santa” så har originaltextens uppräkning av namnen på tomtens renar blandats upp med namnen på ett antal amerikanska presidenter.

13. Run DMC – Christmas In Hollis
”Christmas In Hollis” blev en hit inför julen 1987 och som sådan stamfadern för alla julraplåtar som kommit senare. En och annan raplåt som berört julen hade säkert spelats in tidigare men det var ”Christmas In Hollis” som på bredare front först bröt monotonin av traditionella julsånger i amerikansk radio. Låten som sådan låter inte olikt annat Run DMC spelade in kring samma tid men innehåller också ett flertal samplingar av kända jullåtar (”Jingle Bells” m.fl.), allt för att få till rätt stämning. Och den gör sitt jobb mer än väl än idag.


12. Mi and L’Au – Christmas Soul
Denna finsk/franska duo, för övrigt hemmahörande på Michael Giras skivbolag Young God, står för den lågmälda melankolin på vår jullista. Christmas Soul är när festen är slut, kylan är hård, alla andra sover, du är ensam på väg hem mitt i julaftonsnatten, verkligheten gör sig påmind och du känner mest för att lägga dig ner och dö. Christmas Soul är ett litet stycke sagolikt vacker musik.


11. Merzbow – Silent Night
På plats #21 skrev vi om Melt Bananas bidrag till noisesamlingen The Christmas Album. Skivans mest kända bidrag är Merzbows tolkning av ”Silent Night”. Nu 58-årige Masami Akita är, efter hundratals albumsläpp, den mest välkända och kanske även mest produktiva oljudskonstnären i den japanska underjorden. Hans tolkning av ”Silent Night” börjar som en rätt originaltrogen version av den gamla hymnen men växer långsamt till en Merzbow-typisk skapelse med kaskader av tjutande feedback. Lika obehagligt som fascinerande.

Fortsättning följer!