Thomas Teller – Tillbaka igen; Härifrån Nu

Det är som en sydsvensk saga. Malmöbaserade Thomas Teller, som tidigare mest gjort körmusik och dansföreställningar (och lite impressionistisk jazzpop under artistnamnet Early Me) hittar en uråldrig mandolin hos sin pappa och börjar skriva låtar på svenska. Det blir till fluffiga, drömska alster. Arrangemangen är för det mesta basic; en munter gitarr, ett somrigt piano och en stompig trumma samsas med Thomas mjuka röst och blir beviset för att skorrande R i låttexter inte automatiskt behöver resultera i någon form av baktakt.

Tillbaka igen; härifrån nu är skånsk måbrapop sötare än spettekaka som liksom flyter omkring lätt som ånga någonstans mellan Brösarps Backar och Hallandsåsen. Texterna är enkla, filosofiska betraktelser över rotlöshet och livets gilla gång. Ofta med nån slags inneboende finurlighet och en lagom dos whatever-mentalitet.

Kanske är det dom tydligt jazziga undertonerna, kanske beror det på skånskan låtarna framförs på, men skivans genomgående doft är som sagt den av sommaren. Dock: mitt i juniskimret tillåts ibland en höstvind bryta igenom. I ”Hjältar och gravar” bjuds vi in i en relation under upplösning och i vemodiga och mycket vackra ”Anderslöv” gör Thomas förtvivlat upp med det sydsvenska slättlandskapet: ”hur blev det såhär platt / det kan inte skett naturligt?”. Trots skivans initialt blommiga approach har vemod och destruktiva tankar samma självklara plats, och flera gånger tänker jag att Thomas Teller kunde vara Faråkers lite mindre flummiga tvillingbror.

Släpps 29/11
Skivbolag: Gumshi
Bästa låt: "Det tog mig våren"

Samtidigt som det fortfarande känns nytt och fräscht att höra pop på skånska är det nästan övertydligt varifrån Thomas Teller hämtat sin inspiration, och ibland smakar Tillbaka igen; härifrån nu lite väl mycket av nyponbuskar, Santa Monica och långa nätter. Men på det hela taget är detta en helgjuten debut som lyckas vara både en finstämd och försiktig hyllning till brinnande känslor och till vardagen som koncept – och samtidigt en somrig skiva att drömma sig bort med när novembernätterna dryper av fukt och dimma. Så till dig som känner dig lite ensam och frusen, låt mig citera en annan svensk singer-songwriter: ikväll har du en vän i Malmö.

7/10