Gaby and the Guns – Hav & horisont

Efter Gaby and the Guns senaste platta, Bränner staden, fick frontkvinnan Gaby Ryd nog av musikerlivet. Prestationskraven kändes för tunga på hennes axlar och hon valde därför att ta en paus. Hon reste runt ett tag och återvände sedan till Malmö där hon började arbeta som sjuksköterska, ett yrke hon tagit examen i några år tidigare. Livet som heltidsarbetande blev inrutat, men innanför dessa rutor kunde ny musik gro. Lusten kom tillbaka.

Just denna lust hörs tydligt på bandets nysläppta album, Hav & horisont. Gaby Ryds stämma tycks härstamma från en leende och hoppfull mun och hela arrangemanget känns friskt och harmoniskt. Soundmässigt är det en platta sprungen ur den svenska vemodsvisetraditionen, dock med något fler rosor på kinden än till exempel Lars Winnerbäcks alster. Vispande trummor och varsamma gitarrer får agera ljudkuliss bakom Gaby Ryds förföriska skånska stämma som ömsint omfamnar varje stavelse.

Släpps: 19/11
Skivbolag: (On dit Oui!)
Bästa spår: ”Börjar från noll”

Favoriter från skivan är ”Svart och vitt” och ”Börjar från noll”. Två spår som bottnar i en folkvisegrund men som då och då sprakar till och blir Lill Lindforskt dansanta. En mysig kombination som gärna avnjuts med te. Däremot kan plattan stundtals bli lite väl mysig, och jag saknar låtar så som titelspåret från förra albumet, Bränner staden, där en avgrundsdjup ångest och hopplöshet bor i Gaby Ryds röst. Men visst kan livet vara nynnande och puttrande ibland, och det är dessa känslor som Gaby and the Guns lyckas fånga med Hav och horisont.

7/10