Mark Kozelek – Mark Kozelek Sings Christmas Carols

Nu är det jul igen! Eller ja, de flesta av oss väntar sju veckor till, men på stormarknaderna är glittret, ljusstakarna och plastgranarna redan framme. Något annat som hör julen till är en av de mest bespottade musikgenrerna: julmusik. Artister från Twisted Sister till Jill Johnson har välsignat (nåja) våra jular med julskivor de senaste årtiondena, och nu har turen kommit till Mark Kozelek från Red House Painters och Sun Kil Moon.

Till skillnad från många av de julskivor som hatats och älskats, spelats till döds eller kastats ut genom fönster i vild frustration, är Mark Kozelek Sings Christmas Carols inte försedd med bjällror, grandiosa arrangemang och tomtar på omslaget. I stället är det Kozeleks magiska röst och stilla, plockade gitarr som framför de fjorton sångerna utan krusiduller eller hurtigheter.

Större delen av låtarna är så delikat framförda att jag glömmer bort att det faktiskt handlar om julsånger. Till och med a capellan ”O Come, All Ye Faithful” och repetitiva ”O Christmas Tree” funkar bra, även om det inte råder några tvivel om vilken låtkategori de tillhör.

Allra bäst blir det i de låtar som inte är lika traditionella i Sverige som de är i USA. ”Christmas Time Is Here”, ”2,000 Miles”, ”Away in a Manger”, ”I Believe in Father Christmas”, ”What Child Is This?” och den avslutande fantastiska pianoballaden ”The Christmas Song” är fantastiskt bra. Faktiskt så bra att de bör locka även den som inte är särskilt bekant med Kozeleks bakkatalog att botanisera bland både hans solomaterial och de plattor han gjort med Red House Painters och Sun Kil Moon. Och det är ett helt sjukt bra betyg till en julskiva.

Release: 4/11
Skivbolag: Caldo Verde/Border
Bästa spår: ”Christmas Time Is Here”

Sett till ren julkänsla är det bättre att leta upp något av Christer Sjögrens vämjeliga släpp, men för dig som faktiskt uppskattar bra musik är det här den enda julskiva som någonsin behöver leta sig innanför din kransförsedda dörr.

En julskiva att älska – vem hade kunnat tro det?

8/10