Martin Prahl: ”Jag jobbar som en idrottsman – även med musiken”

20130510, Malmö. Martin Prahl's Skelter Wheel spelar på Kulturbolaget på Öresundsfestivalen. Foto: Nora Lorek/ROCKFOTO

Den 12:e november släpps Martin Prahls tredje album River Ocean Wide och det handlar, precis som tidigare, om tidlös rock. Rockfoto gjorde hembesök hos en av landets mest förbisedda låtskrivartalanger.

Han är småbarnsfar och lärare till vardags och har en lovande fotbollskarriär bakom sig. Men det råder inga tvivel om engagemanget när han får prata om musiken som han har jobbat på sedan gymnasietiden och som resten av världen fick höra när debutalbumet Through The Dark kom 2011.

Både debuten och uppföljaren Martin Prahl’s Skelter Wheel (2012) har möts av genomgående goda recensioner. Med starka melodier och genomarbetade arrangemang har nya River Ocean Wide potential att nå ut till en bred publik. I veckan turnerar han med kompbandet Skelter Wheel i Sverige och Danmark, som förband till Levellers. Rockfotos Anton Lindskog fick ett samtal över en kopp kaffe.

River Ocean Wide spelades in i Studio Möllan. Arbetet med skivan har pågått oavbrutet sedan föregångaren släpptes.

– Jag skriver ny musik hela tiden, säger Martin. När jag har fått ihop tillräckligt med idéer går jag in i studion.

Introt är väldigt mäktigt!

– Ja, jag ville ha ett coolt intro att använda till livespelningarna. Och så har jag alltid gillat spaghettivästernmusik. Det är min moster som sjunger, hon är solist vid Göteborgsoperan.

River Ocean Wide rymmer flera namnkunniga gäster. Bland de mer otippade hör Chris Amott från Arch Enemy och Shining-gitarristen Peter Huss (som båda visar sig vara Martins gamla gymnasiekompisar). Däremot är legendariske Levellers-violinisten Jon Sevinks medverkan inte särskilt oväntad. De brittiska folkrockarna hör bland de starkaste referenserna för Martin Prahls musik och har även kommit att få en viktig roll för karriären.

Under 2012 var Martin Prahl’s Skelter Wheel förband till samtliga Levellers-spelningar i Skandinavien. Snart är det dags igen när Levellers ”Greatest Hits”-turné når Sverige och Danmark.

– Det började med att jag mailade dem och frågade om jag fick spela på deras festival Beautiful Days för några år sedan, minns Martin. De svarade att de gillade vad de hörde men att de redan var fullbokade. För två år sedan såg att jag att de skulle komma till Norden så jag mailade dem och gjorde ett nytt försök. De nappade och sedan har det bara rullat på: Vi var över och spelade på Beautiful Days i fjol och jag hjälpte till och fixade en spelning åt dem på Sweden Rock.

Martin Prahls andra skiva gavs ut under namnet Martin Prahl’s Skelter Wheel. Inför River Ocean Wide har han återgått till att använda sitt eget namn.

– Skelter Wheel är mitt kompband och de jag spelar ihop med för tillfället, förklarar Martin. Men jag ville få det till att bli mer av ett bandprojekt ett tag. Det är lite av en ”classic rock”-grej, det där…

– Jag tänkte på band som Rainbow och Whitesnake: De hette ju Ritchie Blackmore’s Rainbow och David Coverdale’s Whitesnake från början och döpte senare om sig. Någonstans hade jag en idé om att vi med tiden skulle byta namn till Skelter Wheel men hann ändra mig. Det är ju trots allt mitt projekt även om bandet är en omistlig del.

– Många soloartister vill nog stå i centrum själva och ber därför bandet att backa under livespelningarna. För mig är det precis tvärtom. Jag har haft turen att få spela med väldigt duktiga musiker. Några av dem, som Anders Wulkan och Cecilia Salazar, har följt med under många år. Jag vill bara att de ska ta så mycket plats som möjligt på scen. Lite som The E Street Band.

”Tidlös rock” är en vanlig beskrivning av din musik. Strävar du efter att göra musik som fortfarande kommer att hålla om, säg 30 år?

– Det kan man nog säga. Jag vill göra bra musik helt enkelt. Många jobbar mycket med att hitta rätt sound men för mig är det inte intressant att hitta ett sound som är modernt år 2014 eller 2015. Jag gör den musik jag tycker om, även om det inte alltid är så hippt.

Vad tycker du om svensk musik i övrigt?

– Jag är tvåbarnsfar sedan en tid tillbaka. Innan dess var jag en riktig musiknörd och köpte skivor hela tiden men de senaste fyra åren har jag nog mest lyssnat på mina egna demos. Det görs en hel del bra musik i Sverige men mycket av det som uppmärksammas just nu är jag inte så intresserad av. Witchcraft och Pain Of Salvation är två svenska band som jag tycker är skitbra!

Då var det självklart för dig att sjunga på engelska från första början?

–Ja, det var det. Jag gillar Thåström men har annars haft svårt för musik med svenska texter. På engelska går det ju också att nå fler lyssnare.

Innan musiken tog över var Martin Prahl en lovande fotbollsspelare. Han spelade bland annat i Jönköping Södra, Gif Nike och IFK Malmö.

Tycker du att det finns några likheter mellan att spela fotboll och hålla på med musik?

– Vet inte om jag skulle säga det…

– När jag var yngre var jag väldigt målmedveten med idrotten och det är nog något som jag tagit med mig. Jag jobbar som en idrottsman, även med musiken. Mitt mål är att plocka fram det bästa ur mig själv.

Okej, det var sista frågan. Har du något att tillägga?

– Kom till någon av våra konserter nästa gång du får tillfälle! Det är när vi spelar live som vi kommer till vår fulla rätt.

Här ser du Martin Prahl live:

Med Levellers
4 november – Vega, Köpenhamn
5 november – Sticky Fingers, Göteborg
6 november – Debaser Medis, Stockholm
7 november – KB, Malmö

River Ocean Wide släpps den 12:e november. Releasefesten blir på Babel 14 november och det är fri entré!