New Model Army är inte intresserade av det förflutna

I början av september släppte New Model Army skivan Between Wine And Blood, uppföljaren till förra årets hyllade Between Dog And Wolf. Nu beger sig bandet ut på Europaturné, en turné som stannar i bl.a. Göteborg, Stockholm och Malmö i nästa vecka. Rockfotos Felix Lindén ringde upp bandets sångare Justin Sullivan för en intervju.

Justin Sullivan är inte särskilt intresserad av att prata om det förflutna. Kanske är han trött på alla dem som fortfarande är mest intresserade av det som New Model Army gjorde på åttiotalet. Trött på journalister som mest ställer frågor om klassiska skivor som Vengeance (släppt 1984) och Thunder And Consolation (1989). Trött på dem i deras publik som fortfarande helst vill höra åttiotalets hitlåtar. En trötthet som knappast blivit mindre av den nya dokumentären Between Dog And Wolf, en film som trots namnet inte handlar om skivan med samma namn.

Thunder And Consolation är regissören Matt Reids favoritskiva, säger Justin Sullivan, så det är den skivan filmen handlar om. En film om det förflutna som fokuserar på en liten bit av vår historia. Jag tycker inte att det är särskilt intressant. Det finns de som säger åt oss att vi borde göra en Thunder And Consolation-turné, eftersom det är vår mest kända skiva. Och det skulle kanske komma en massa folk om vi gjorde det, men det vore helt ointressant för oss. Vi är inte den sortens band. Det förflutna är över.

Sullivan förklarar att New Model Army aldrig har försökt leva upp till någon annans förväntningar. Oavsett om det gäller musikpressen eller publiken. Det viktiga har alltid varit att följa den egna övertygelsen.

– Vi kommer från punken, det är där vi har våra rötter. Man måste komma ihåg att punken var något annat än så som den uppfattas idag. När vi startade, 1980, så var punken en kulturell revolution, inte en musikgenre. Det handlade om en attityd, en inställning till det man gör. Som bottnade i att vara sann mot sig själv, och att det inte finns några regler om vad man kan eller inte kan göra. Visst, efter ett tag så verkade punken handla om att man spelade några ackord på elgitarr och skrek, men i början var punken något helt annat.

– Musiken vi gör nu är en fortsättning på den musik vi gjorde då, säger Sullivan, även om det finns de som inte ser likheten. Vi har alltid rört oss i olika riktningar när det gäller musiken: punk, goth, folkmusik och rock. På Between Dog And Wolf ville vi skapa ett riktigt album, en sammanhållen skiva att lyssna på från början till slut. Vi försökte skapa en viss stämning. Vi tog tid på oss, spelade in långsamt, byggde upp låtarna i studion. Det var därför vi spelade in låtarna live sen, till Between Wine And Blood. Vi ville ha versioner av låtarna som inte lät lika mycket som studioprodukter. Och så hade vi skrivit några låtar till, så vi spelade in dem också.

När jag pratar med Sullivan håller bandet på att förbereda sig för en Europa-turné. Efter turnén kommer Sullivan bege sig ut på en serie solo-spelningar i Grekland. Att det blev just Grekland beror på att en antifascistisk festival i Aten kontaktade New Model Army och ville att de skulle spela där. Det visade sig vara för dyrt att dra dit hela bandet, så Sullivan bestämde sig för att åka dit själv, för att stödja festivalen.

– Vi lever i svåra och farliga tider, säger Sullivan. Fundamentalismen är tillbaka, i olika former, i religiös fundamentalism och nationalistisk fundamentalism. Båda två beror på samma sak, det är en reaktion på hur maktlösa vi känner oss. Vi tittar oss omkring och känner hur allt håller på att glida oss ur händerna. Och då griper vi efter det mest uppenbara. Som nationalismen, som den religiösa fundamentalismen. Det är enkla lösningar. Den där känslan av att redan ha förlorat är så stark idag. Det är farligt, då kommer den här sortens fascistiska idéer tillbaka. Jag hade hoppats att folk skulle vakna efter finanskraschen, att folk skulle se hur orättvist och korrupt systemet är. Jag hade hoppats att folk skulle kräva förändring. Men det verkar som att alla valde att blunda istället.



New Model Army spelar på Sticky Fingers i Göteborg på tisdag den 14 oktober. Två dagar senare (16/10) lirar de på Göta Källare i Stockholm och dagen därpå (17/10) är det dags för ett Malmö-besök då de gästar Babel.