Kris Bowers besöker Jazzfestivalen

Kris Bowers debutalbum Heroes + Misfits är ett sånt där album som känns som den felande länken mellan flera idiom, som en bro mellan musikstilar som man inte ens har tänkt på förrän man hör den, och därtill känns det som helt självklart, som ett ’’ja men givetvis’’, exakt så här låter en länk mellan dessa uttryck. Kris Bowers är på väg för att spela på Stockholm Jazz Festival. Det är det första Sverige-besöket för den New York-baserade pianisten. Av denna anledning tog vi ett snabbsnack med honom.

Jo, det är jazz. Men Kris Bowers musik rör sig i ett landskap där det eventuellt måste poängteras, ifall slikt måste understrykas. Om man alltid måste tala om vad något är, och inte bara låta det vara, så visst. Men, Kris Bowers musik rör sig organiskt och obehindrat mellan musikens dialekter i en andning som just bara är. Det är indie, det har hip hop och r’n’b-influenser, det är smakfullt och elegant, och låter helt självklart.

Kris Bowers föddes i Los Angeles 1989. Han omlokaliserade till New York, där han har studerat på Juilliard. Han medverkade på Kanye Wests och Jay-Z’s Watch The Throne-abum innan han i år gav ut sitt eget debutalbum Heroes + Misfits på Concords etikett.

– Jag försöker att vara musiker, säger han ödmjukt. Jag vet inte om jag är en cross over-artist. Jag lyssnade på mycket när jag växte upp, r’n’b, rock, hip hop, jazz. Jag vill att den musik jag gör återspeglar allihop. Jag tror att många artister tänker i samma banor för närvarande.

– Det är mitt första Sverige-besök och det känns spännande. Jag kommer över till Sverige med Julia Easterlin, så det blir en konsert med en duo. Vi improviserar mycket på scenen, jobbar med loops och skapar tracks i stundens ögonblick.

Kris Bowers spelar på Stockholm Jazz Festival på Fasching den 19 oktober.