The Mind Flowers: – Vi vill erövra Europa

The Mind Flowers bildades förra sommaren och ett halvår senare uppnådde detta danmarksband ett skivkontrakt med Levitation Records. Det innebär att de nu är heltidsmusiker, som för närvarande mixar sitt debutalbum. Rockfoto fick ett snack med Jonas Waaben, trummisen i bandet.

De har varit kamrater sedan barnsben, Jonas Waaben, Emil Bureau och Niels ’’Bird’’ Fuglede, som är den trio som utgör danska The Mind Flowers. Och mycket musik har det också blivit genom åren, i olika bandkonstellationer. Sommaren 2013 bildade de The Mind Flowers, som snart släppte den digitala singeln ’’Japanese Hills’’. Bandets musik beskrevs omedelbums som psykedelisk.

– Vi hade inte tänkt att vi skulle kalla oss ett psykedeliskt band, säger Jonas, men när andra började beskriva oss så hakade vi på. Och visst låter vi oss inspireras av en del psykedeliska akter, som The Seeds, The West Coast Pop Art Experimental Band, Ultimate Spinach, 13th Floor Elevators och Strawberry Alarm Clock. Men vi växte upp på 90-talet, och är inspirerade av The Red Hot Chili Peppers också. Inte minst var det tillåtet att blanda cool och komik på 90-talet, och det är väldigt ovanligt nu.

Jonas Waaben menar att många har en stereotyp bild av vad psykedelisk musik är, och att den bilden är för snäv.

– Det kan vara en hel del, säger han. Det kan t.ex. vara musik med r’n’b-rötter. Människor säger ofta till oss att de hade förväntat sig att våra låtar skulle låta mer lika varandra än vad de gör. Men dels var psykedelisk musik mer öppen för influenser i sitt tidiga skede än vad den kanske har varit senare, och dels vill vi inte vara ett retroband.

The Mind Flowers tillbringar mellan trettio och fyrtio timmar i veckan med att spela med varandra, och inte minst så ligger ett stort fokus på improvisation när de repar.

– Man lär sig att kommunicera utan ord i musiken om man improviserar mycket, förklarar Jonas. Det är nästan meditativt att improvisera, och låtstrukturer som improviseras fram kan få väldigt psykedeliska sound.

Under sommaren har bandet bland annat varit ute på en gård på landet för att spela in debutalbumet, vilket blev en intensiv dygnet runt-process. Och nu när alstret mixas är planerna stora.

– Vi vill erövra Europa, säger Jonas. Vi vill ta vår musik till så många platser som möjligt.

Det är tänkt att skrivkontraktet med Levitation Records ska kombineras med distributionsavtal, och bandet letar samarbetspartners i Sverige och Tyskland.

Själv är Jonas Waaben uppvuxen på landet, där det enda stället att köpa musik var i varuhuset. Påträffandet av Deep Purple i butikens skivhylla, i kombination med en syster, som hade en trumspelande pojkvän, ledde Jonas till yrkesvalet.

– Det finns en känsla över trummor som är lite ’’Om du har det så visa det!’’, menar han. Visst har jag övat som en galning, men en violinist måste ta lektioner i många år för att ens kunna leverera en fin ton.

Det var musiken som förde honom samman med bandkollegorna. Och nu är de proffs sugna på att ta nästa steg på sin bana.

Lyssna på ”Down The Line” (singel släppt i maj 2014):