En speeddate-intervju med Way Out West

Rockfotos Daniel Andersson ställer några snabba frågor till Niklas Lundell, som får representera Way Out West samlade ledning. Inom kort är det dags för årets Slottsskogsfest!

Hejsan! Hur är känslan ett par dagar innan portarna öppnas?
– Hej, bara bra tack! Detsamma hoppas jag.

Detta är åttonde året. Om du tittar i backspegeln – är det något år som sticker ut från mängden?
– Alltså helt ärligt så är varje år unikt. Man när verkligt fina minnen från varje ett av åren men allra mest är man i det som komma skall, förväntning och laddning inför festivalen i år!

Finns det något speciellt som ni tagit lärdom av sedan starten? Barnsjukdomar som åtgärdats.
– Ja men det är det väl såklart… lite varje år och bit för bit. Stay Out West var ju en sån där grej vi blev lite tagna på sängen av dess popläritet och har fått justera kapacitet och organisation så att alla som vill verkligen kommer in och kan ta del av klubbprogrammet. Sen har vi väl mest adderat mer än åtgärdat; film, konst, mat mm är ju idag en naturlig del av din Way Out West-upplevelse.

Way Out West har profilerat sig som en medveten festival när det gäller miljön och detta är ni relativt ensamma om – varför har inte fler hakat på? Och vad har ni för framtida mål..
– Tittar vi ur ett internationellt perspektiv är vi långt ifrån ensamma, tack och lov. Din upplevelse och de vågskvalp som kommer med att göra en festival ska maximeras åt ena hållet och maximeras åt andra hållet. Kan vi komma under snittvärdet i vardagen i påverkan, sk ekologiskt fotavtryck, och samtidigt påverka ner nivån för vardagen samtidigt är vi nåt grymt på spåren. Lev bättre, ha roligare. House of Win Win.

På tal om att profilera sig, så blev många festivalbesökare irriterade över Motörhead-bokningen. Var ni beredda på detta? Är det viktigt att bredda sig?
– Bredd är viktigt, sen ska man nog komma ihåg att för många är Motörhead ”true”, ett band som på riktigt har gjort sin grej och betytt enormt. Tror heller inte det var så enkelt som att många blev irriterade, minst lika många blev svinpeppade. Såna reaktioner kan vi se på många bokningar. Väl på plats lovar jag att även de mest kulturkoketta, ehrm -korrekta menar jag, kommer digga loss om så lite i smyg.

Vad är de främsta ingredienserna för att skapa en bra festival?
– Bra råvaror växer nära hjärtat och landar mjukt i magen. Blandning, i uttryck och form; sköna besökare; kall öl, god mat; upptäckarglädje och passion.

Avslutningsvis. Vad får jag inte missa på årets festival.
– Den listan kan göras så sjukt lång, och det bästa är att du inte behöver missa nåt!
Outkast, Linda Pira, Robyn, Darkside, Seinabo Sey… Turist, Viva Hate… Maten – ät mycket och ofta. Drick mycket – varannan vatten! Gå ut, dansa och träffa nya vänner! Flyt med och gör schema. Enjoy, Way Out West!