Världspremiär: I’m Kingfisher – ”Force of Habit”

imk_nottingham_photo_emmamansson

I’m Kingfisher har jämförts med Bon Iver, M Ward och Bob Dylan, hyllats i såväl svensk som utländsk press, spelat på SXSW-festivalen i Texas och turnerat med både Damien Jurado och Ed Harcourt. I höst kommer nya plattan Avian, och Rockfoto har fått äran att ha världspremiär på nya singeln ”Force of Habit”, som släpps den 23 juni via Kite/Playground.

För snart fyra år sedan släpptes Thomas Jonssons fjärde platta Arctic, den första under namnet I’m Kingfisher och del ett i en albumtrilogi. Trots att det sedan dess har varit relativt tyst om den forne Grumssonen, har han inte legat på latsidan. Strax över hundra spelningar runt om i Europa har hunnits med, samtidigt som han filat på nästa kapitel i trilogin – Avian.

Jonsson själv beskriver det kommande albumet som varmare, mer utlevande och nästan lite poppigt jämfört med förra plattan:

– Där Arctic handlade om att kasta sig ut i det okända, handlar Avian mycket om att vara lycklig.

Det nya albumet spelades in under en tvåårsperiod i Carl Edloms studio i Karlstad och i en konstnärsatelje på Österlen i Skåne. Albumet gästas av mångsidige multiinstrumentalisten Benoit Pioulard, Elina Johansson (Dear Euphoria) vars fenomenala röst förgyller ”My Beak May Break”, och Helena Arlock från Andreas Kleerups numera nedlagda band Me and My Army, som bland annat spelar cello på ”Force of Habit”.

Avian innehåller 13 spår och beräknas landa i skivdiskarna i september.