V/A – Turist I Tillvaron Vol.7

Den första VA-skivan som verkligen betydde något för mig var Revelation-samlingen In-Flight Program ’97. Jag lyssnade verkligen sönder den stackars CD:n. Jag betygsatte varje låt och läste på. Beställde skivor, t-shirts och luvisar. Fan, den skivan är mångt och mycket själva fundamentet – grunden som min rocksmak står på.

Jag har följt Mikael Sörlings dammsugning av punkpraliner genom hans volymer av Turist I Tillvaron. Mycket är bra. En del mindre bra. Men aldrig tråkigt. Denna volym sju i ordningen kommer inte förändra mitt liv som Revelation-skivan gjorde, men det finns en del godbitar.

Den orkester som står ut, som redan när sångerskan Kajsa Wikman tar sina första toner i ”Skilsmässobarn” flaggar för stordåd är Helsingborgstrion Lyckliga Idioter. Pop-punk som denna kan i fel händer bli usel. Eller ursäktad då det spelas av unga noviser – mer charmigt än bra. Men det här är lysande. Beroendeframkallande. Rakt, ärligt och välartikulerat.

Release: 27/5
Bolag: Turist I Tillvaron
Bästa spår: Lyckliga Idioter - "Skilsmässobarn"

Samlingar kan vara svåra att greppa. Svåra att betygsätta. Initiativet, ansatsen och motivet till Turist I Tillvaron är värt en fullpoängare. Att hylla gräsrotspunken i en tid när champagneloger på Way Out West och hörlurshouse är det nya svarta så behövs det lyftas fram band som till exempel KlartGrabbenSkaHaEnEPAMedSilverTejjp&Uffe. Jag har helt enkel gått tillbaka till mitt sjuttonåriga jag och betygsatt varje artist. Ingen akt får underkänt. Några plockar hem väl godkänt. Jag vill peka ut nämnda Lyckliga Idioter, samt Solanas Cunts, M:40, Korsfäst, Ursut och SaidIwas-minnande Könsförrädare som personliga favoriter.

6/10