Stjärnskott: Beat The Heart

Stockholmsbandet Beat The Heart släppte i dagarna EP:n Waiting For A Sequel på eget bolag och firar det med en releasefest på Obaren i Stockholm imorgon. Deras sound är drömmigt och byggs upp av stora ljudlandskap med svävande gitarrslingor. De har tidigare förknippats med bland annat The xx och Conor Oberst. Bandet består av Nicolas Flemström, Kim Flemström, Johan Veronese, Andreas Veronese och Filip Wästberg. Vi fick oss ett snack med Nicolas och Filip.

Berätta lite om Beat The Hearts historia.

– Jag (Nicolas) och Andreas känner varandra sen lågstadiet. Vi lärde känna Filip i högstadiet då vi alla gick på samma skola i Täby norr om Stockholm. I början handlade det inte så mycket om musik, men efter ett tag upptäckte jag och Filip att vi lyssnade på ungefär samma artister. Kort därefter började vi spela musik tillsammans. En gång så hamnade jag, Filip och Andreas i skolans musikrum under en rast. Jag spelade gitarr, Filip bas och Andreas trummor. Vi spelade Thåström-låtar och det lät för jävligt. Sedan dröjde det ett tag tills vi tog upp instrumenten tillsammans igen. Det var först efter gymnasiet som jag, Andreas och Filip började spela låtar som jag skrivit. Efter två års löst repande i olika konstellationer började Johan, Andreas yngre bror, att spela med oss och vi blev Beat The Heart. Detta var i september 2012. Vi gjorde ett gäng spelningar som gick okej men det saknades ändå något, så efter ett tag kände vi att vi ville bredda vår ljudbild och jobba mer med stämmor vilket resulterade i att vi tog in min lillebror Kim på keyboard och sång. Kim började spela med oss i augusti 2013.

Ni skriver att er nya EP är inspelad i en lada, hur kom det sig?

– Det är en rad sammanträffanden som lett till att vi spelat in där. När jag (Nicolas) arbetade som elevassistent för ett par år sedan så jobbade jag tillsammans med en numera god vän, Joakim, som spelar musik under namnet Lowing. Han hade spelat in sina låtar på Västgötaslätten, där han kommer från, i en studio byggd på loftet av en lada. Anders Rane, studions innehavare, hade byggt studion själv på sina föräldrars gård strax utanför Grästorp. Detta tyckte vi lät väldigt exotiskt och var något vi kände att vi ville pröva. En kväll råkade Anders vara i stan när jag skulle ta en öl med Joakim, vilket resulterade i att vi träffade Anders på Pet Sounds. Jag tror jag frågade honom lite försiktigt om han skulle vara intresserad att spela in oss och det verkade han vara. Så på den vägen är det. Det är en ynnest att skapa musik i den vackra miljö som omger studion och det är skönt att få komma bort från Stockholm och enbart fokusera på att spela in och slippa allt vad vardagsliv heter.

Ni är två brödrapar i bandet, tror ni att det är något som påverkat er?

– Att alla har känt varandra så länge gör nog att vi kan vara mer ärliga mot varandra när vi skapar musik. Rent sångmässigt så funkar dynamiken mellan mig och Kim väldigt bra, det låter ofta väldigt bra när syskon sjunger tillsammans. Finns ju många exempel på det i musikhistorien. Det kan bero på att rösterna är i grund och botten ganska lika. Så på så sätt tror vi att det är positivt! Man kan ju vara väldigt hård mot varandra utan att man blir sårad och tar det personligt, det är väldigt skönt. Högt i tak helt enkelt.

Vilken artist/band skulle ni helst vilja vara förband åt om ni fick välja fritt?

– Helt klart något mytomspunnet band som sedan länge är utdött. För att få se om alla skrönor stämmer. Känna energin när det begav sig kanske. Annars är My Morning Jacket husgudar för oss, det vore en episk upplevelse!

Vad lyssnar ni på just nu?

– Snubblade över en australiensisk tjej som heter Courtney Barnett för ett par veckor sedan. Ganska klassiskt skön rockmusik men ändå med något väldigt unikt. Bland de bästa nya textförfattarna på länge, det är som att hon skriver med ett helt eget språk. Måste också säga att Lykke Lis nya skiva låter väldigt fint, utan att ha varit något speciellt fan tidigare. Sen kommer nog Conor Obersts nya album som släpps om någon vecka att vara sjukt bra. Att döma av det man har hört hittills så har man något att se fram emot.

Hur kommer resten av året att se ut för er?

– Vi jobbar för fullt med vår release. Vi gör ju allting själva, det är kul men krävande. Hoppas på att få till fler klubbspelningar i sommar och i höst. Vi har som sagt lite ny musik på gång så vi får se vad vi gör av det. Det naturliga steget vore en fullängdare. Vi kommer att jobba stenhårt med att hitta fler spelmöjligheter och att få fler folk att få upp ögonen för vår musik.

Beat The Heart spelar på Obaren i Stockholm imorgon och på Jazzhuset i Göteborg på torsdag den 15:e maj.