Tre bevis på att Malmöscenen levererade under 2013

Efter att This Is Head kammade hem ”Årets pop” på P3 Guld-galan 2011 blev ”Malmöscenen” ett begrepp även i resten av landet. Och även under 2013 gjordes det mycket bra musik i den sydliga hamnstaden. Malmöbaserade Rockfotoskribenten Anton Lindskog har valt ut tre lokala favoriter från året som gått.

Där som Göteborgsbaserade Silverbullit lade ner stafettpinnen i mitten av 2000-talets första årstionde, kom MF/MB/ (bilden) från Bollnäs och plockade upp den. Electrorocken på Colussus drivs framåt av hårt arbetande krautrytmer och tunga postpunkbasar. MF/MB/ befäster sin position som något av det bästa Malmö har att erbjuda, jämte billig falafel.

Octopus Ride kombinerar influenser från psykedelisk rock, shoegaze, ambient, kraut och postpunk med obskyra filmsamplingar och gitarristen/bandledaren Christian Ekvalls litterära intressen. Den självbetitlade debuten finns på Spotify samt i en begränsad vinylupplaga (det format som den tematiska musiken uppenbarligen är tänkt för!) och innehåller bland annat den finaste sång du hört om att bli retad i skolan på grund av en ful cykel.

Unga RA gör musik som hade passat lika bra på 80-talsgothklubben Batcave, som den gör idag på en trång indieklubb. Med influenser från mörk postpunk som Joy Division och Bauhaus men även från band som Spacemen3 och Black Lips har ep:n Bloodline gett mersmak. 2014 ser vi fram emot debutalbumet!