Rockfotos årslista 2013, plats 22: Laura Mvula – Sing To The Moon

Sing To The Moon är det hyllade debutalbumet ifrån den Birmingham-baserade sångerskan och låtskrivaren Laura Mvula. Albumet tog sig in på den korta nomineringslistan till prestigefyllda The Mercury Prize. Och så konstigt är inte detta, då det här alstret skiljer sig ifrån det mesta som utkommer i vår samtid, det på ett personligt och nyskapande sätt.

Laura Mvulas skolade sångröst, med en jazzig, nära närvarande och humanpåtaglig timbre, etsar ut en- och flerstämmiga chants till fragmenterade orkesterarrangemang. Sing To The Moon är såväl banbrytande, som tidlöst, omedelbart. Det ger prov på en stor och medveten låtskrivarförmåga.

Onekligen måste rubriceringar som soul, jazz och gospelton nämnas i samband med den här skivan. Men alltsammans har en twist, som gör att de lyssnare, som förväntade sig ett soulalbum, eller ett jazzalbum, eller ett album i gospelton, inte skulle förstå varför någon av benämningarna användes, ifall det inte genast påpekades att man likafullt inte känner igen sig i många klichéer eller vedertagna oskrivna regler ifrån någon av dessa musikstilar.

En relevant snabbeskrivning av det här alstret, är att detta album känns lite som ett verk à la gammal grekisk tragedi eller afrikansk körsång, där solosångaren sjunger och kören svarar. Det genljuder ideligen av återkommande fragment, som blandar friskt vad gäller musikalisk tillhörighet.

Visst är det fantastiskt att de originella musikaliska idéerna inte har sinat hos mänskligheten, och att det ännu finns genre-amalgamister, som bara kan hänvisas till sig själva för referens i en kortfattad beskrivning. I alla fall så länge som de inte har blivit stilbildande för en grupp akter som kommer efter förlagan, inspirerade av originalets sound eller idéer. Och Laura Mvula har tagit täten här, på Birminghams just nu ansett heta musikscen. Möjligen kan vi hoppas på att det kommer fler tät-tagare därifrån med fantasifulla album. Så nydanande har inte JAWS eller Swim Deep, som är några av de hypade banden ifrån denna stad, varit på långa, långa vägar.

Det är alldeles självklart att Sing To The Moon hör hemma på en bästa album-lista för 2013. Denna produktion hör säkerligen hemma på en bästa album-lista för decenniet.

Läs en längre text om albumet på Maria Asplunds blogg.