Rockfotos årslista 2013, plats 27: Kaah – Matcha din look

Sveriges soulrebell Kaah kom tillbaka efter 10 års tystnad, sjöng som aldrig förr och återerövrade publikens och kritikernas hjärta.

Kaah har alltid haft en enastående förmåga att förena funk, soul och pop i perfekt harmoni. Med albumet Matcha din look bevisade Kaah att den kombinationen fortfarande behövs i vår musikaliska atmosfär. Den karakteristiska falsettsången på svenska, gör honom unik på den svenska musikscenen, när Eric Gadds storhet är ett minne blott.

Albumet sprudlar av spel-och sångglädje och de funkiga referenserna till Prince är omisskänliga. Det går helt enkelt inte att vara stilla när man väl börjat lyssna på de elva låtarna, som alla får kroppen att gunga behagligt. Trots influenserna är det här ändå en helt egen artist – ingen annan i Sverige låter som Kaah.

Albumet släpptes i augusti, och det fungerade som det perfekta sensommar-soundtracket. I vintermörkret är det ett lika perfekt sätt att minnas alla ljumma kvällar som varit och som kommer igen.

Matcha din look är snyggt producerat, det är smooth framfört och det är framför allt en efterlängtad comeback av Kaah, som nu med all rätta kan titulera sig Sveriges soulkung.