Stjärnskott: Turn Off Your Television


För tredje året i rad släpper Jon Rinneby, Stellan Klint och Erik Willman i Malmöbandet Turn Off Your Television en fullängdare. Skivan som heter Save All the Liars kommer den 21:a november, men redan idag kan man lyssna på titelspåret från den och ytterligare två aptitretare kommer att släppas digitalt kommande måndagar. Vi var nyfikna på det här oerhört produktiva bandet och fick lov att ställa några frågor.

Var ifrån kommer all er kreativitet?

– Det är nog en blandning av otålighet, hjärnspöken och musikalisk ADHD. Det är svårt att peka på något specifikt som framkallar eller göder musiken, den liksom bara finns där och har nog alltid funnits där, på något sätt. Bandet i sin nuvarande form bildades vintern 2010 och vi hade då som mål att släppa vår debutplatta ett år senare. Låtarna var väl mer eller mindre klara och vi hade en uppsjö på lager som bara var att repa och spela in.

– På något sätt lyckades vi sedan, trots att vi var helt okända, få en hel del positiva recensioner i svenska tidningar och utländska bloggar, vilket så klart gav mersmak. Det kommande året gjorde vi en del spelningar i Malmö med omnejd. Ganska snart hade vi helt plötsligt 10 låtar till och platta nummer två var klar att släppas samma år. Vi bestämde oss sedan för att göra en grej av att släppa ett album om året och där är vi nu.

Ni väljer att släppa nya skivan enbart digitalt och dessutom mot fri donation, varför?

– Det är ett enkelt, effektivt och framförallt billigt sätt att nå ut. Speciellt eftersom det inte är så lönsamt för mindre band att trycka upp fysiskt, om man inte spelar väldigt mycket live det vill säga. Men man ska aldrig säga aldrig, vi går faktiskt i tankarna att trycka upp några vinylexemplar av nya plattan, men mest för att omslaget är så snyggt. Våra lyssnare har alltid möjlighet att donera en valfri summa vid nedladdning om man så önskar. Detta är en av friheterna man har då man släpper på eget bolag. Vi har god tro till folk i allmänhet, har man råd att betala och man gillar det man hör, då betalar man. Det räcker gott och väl för oss, vi har aldrig haft som mål att bli rika, eller kunna leva på bandet.

Jon, som spelar gitarr och sjunger i ert band, har också spelat in och producerat. Finns det ett motstånd att släppa in någon utifrån i det ni gör?

– Det enkla svaret är ”ja”. Jon har alltid varit oerhört kontrollerad i sitt skapande, inte så att han har svårt att lita på eller samarbeta med andra, men han gillar att göra saker i sin egen takt och inte vara beroende av andras prestationer och krav. Detta medför självklart både för- och nackdelar, men eftersom vi lyckats släppa tre bra album på lika många år så utgår vi från att vi gör något rätt i alla fall. Faktum är att vi tidigare lånat in musiker på någon enstaka låt här och där, exempelvis spelar Jens Löfkvist från Vit Päls trumpet på förra albumet. Men vem vet, kanske blir fjärde fullängdaren en kaskad av samarbeten, det kanske inte vore så dumt ändå?

Vad har ni för planer i samband med släppet, blir det någon releasefest?

– Först hade vi inte tänkt att släppa plattan alls, av olika anledningar, vilket inneburit att vi inte haft en tanke på releasefest. Men det borde/måste man väl ha? För oss har fokus istället legat på att få ut skivan i tid till tidningar och bloggar. Tidigare har vi haft våra släpp på ”På besök” i Malmö vilket känts lagom trångt och mysigt, men nu vet vi som sagt inte. Kanske blir det så att vi har en privat spelning med speciellt inbjuda, eller så drar vi på med fullt blås senare i höst. Vi får se helt enkelt.

Om ni får nämna tre samtida band som inspirerat till det nya materialet, vilka säger ni då?

– Får vi nämna fler än tre? Även om likheterna många gånger är försumbara så kan det ändå finnas spår av kanske en melodi, ett arrangemang, ett trumkomp eller en basslinga. Men om vi börjar med fyra så kan vi nämna My Morning Jacket för melodierna, Feist för kreativiteten, Bowerbirds för enkelheten och Chief för stämsången. Andra band som vi lyssnat mycket på den senaste tiden och som säkerligen påverkat oss är till exempel Woods, Beach House, Beck, Yeasayer, Loosegoats, Cranberries och Mercury Rev.

När stänger ni INTE av TV:n?

– Måste vi? Ok, Jon har på senaste tiden blivit smått beroende av matlagningsprogram, Erik tittar helst på Dox och naturfilmer och Stellan zappar friskt mellan På spåret, Mat-Niklas, Forbrydelsen och Historieätarna. Det ska understrykas att Stellan endast har en 14” tv. Slutligen vill vi bara påpeka att bandnamnet som sådant egentligen har ganska lite att göra med att stänga av tv:n. Istället är det väl någon slags uppmaning till att ”göra något annat” än att leva i ekorrhjulet, där vi ständigt matas med vad vi ska tycka och tänka.

1 reaktion

Kommentarer är stängda.