Haim: Way Out West, Göteborg 9/8


Att gå till en spelning med höga förväntningar är oftast ett recept för att lämna den samma i besvikelse. Det är dock svårt att inte ha förväntningar efter de låtar Haim sakta smugit ut en efter en. Lägg där till deras rykte som en bra liveakt så har många likt mig sökt sig till Linnétältet i god tid. Inom kort nalkas det lansering av debutplattan Days Are Gone och officiellt blir spelning på Way Out West bandets första på svensk mark.
 
Till tonerna av Jay Zs ”99 problems” kommer Haim lite försenade en efter en in på scenen och ser genuint överraskade och glada ut att det är så mycket folk som hittat hit. De hälsar på publiken och ödslar sedan ingen tid utan river av ”Better Off”, första låten från EP:n Forever, ”The Wire”, deras senaste låt, innan de ger sig på Fleetwood Mac covern ”Oh Well”. Det är med koordinerad frihet som systrarna röjer loss tillsammans eller var för sig på scenen. Alla har de sina egenheter som gör att det hela tiden är intressant att hålla koll på vad som händer på scenen. Från Alanas små benlyft eller dansanta axelrörelser, Danielles frenetiska gitarrspelande till Estes välkända ansiktsuttryck som hon lägger till när hon spelar på basen. Lägg där till stämsången som de behärskar på ett bra sätt och hur enkelt de kan bolla sången mellan varandra gör att det skapas en röstdynamik inte många andra band klarar av att matcha.

När de drar ner tempot lite grann i låten ”Honey and I” då gör de det med vad de själva kallar för en funky groove och publiken gungar med från sida till sida. För att i nästa stund övergå till att rocka loss ordentligt och slår hårt på trummor och övriga insrument som om de inte gjort något annat i deras liv. Vi får lära oss att Este som är storasystern hela tiden känner behovet att hålla koll på de yngre systrarna. Vi får hänga med hem till vardagsrummet en repkväll hos familjen Haim och hur det kan vara att repa med föräldrarna närvarande. Det är så charmigt att det inte går annat än att köpa allt de har att sälja på oss under den knappa timmen som spelningen varar.
 
Det är en bubblande och underhållande show som Haim bjuder på denna soliga eftermiddag i Slottsskogen. Trots de höga förväntningar jag hade med mig in i Linnétältet så lämnar jag den mycket belåten och med en smula blodad tand för mer. Haim säger att de gärna kommer tillbaka till Sverige efter att albumet har släppts. Vi får hoppas att de verkligen menar det och kan bjuda på en ny spelning inom kort.