Chords: Kägelbanan, Stockholm 26/4

Chords är jetlaggad – han säger det i förbifarten, men jag, liksom säkert många andra, tänker att det är en del av förklaringen till att spelningen aldrig blir så där drabbande och energisk som jag hade hoppats på. Faktiskt förväntat mig. Den är bra, men inte mycket mer.

Men låtarna är fantastiska. De är alla pärlor som innehåller melankoli, eftertänksamhet och vemod. Känslouttryck för övergivenhet, för främlingskap, för längtan. De flesta låtar vi bjuds på är från det briljanta albumet Looped State of Mind (som även varit veckans skiva på Rockfoto), flera är från det förra albumet Things We Do for Things och min egen favoritlåt ”On the Grind” gästas av Adam Kanyama när den går över i den vackra svenska versionen ”På Din Grind”. Kanyama har det senaste året lyfts fram av många i hiphopsverige som ett stort och begåvat framtidslöfte. Den här kvällen känns han mest som en blyg lillebror, men alla som hört honom förut, vet att snarare förr än senare står han på scen som huvudakt själv.

Med sig på scen har Chords Spiderdogs, som för honom är vad Damn! är för Timbuktu. De fyller ut den hiphopiga ljudbilden med sin samspelade soulighet och är en perfekt musikalisk partner. Det märks att de känner varandra väl och gillar att spela ihop, och det småpratas familjärt emellanåt. Skillnaden är att där Damn! öser på med hela sitt register, är Spiderdogs mer funkigt tillbakalutade. Och här någonstans inser jag att Chords spelning för kvällen är just en tillbakalutad, ganska introvert händelse. Kanske spelar lokalen in, kanske spelar det jag tror är trötthet in, kanske spelar mollackorden in, men det snygga i röst, musik och uttryck når inte riktigt ut.

Efter sista låten sker den kortaste väntan jag någonsin behövt uppleva för extranummer. Chords kommer tillbaka, kör ”The Dude”, hoppas vi alla haft en fet kväll och att vi går vidare ut och njuter av fredagkvälle, och går av scen. Och trots allt är jag ganska nöjd efter spelningen. Nöjd över att ha fått se och höra Chords, som jag klassar som en av Sveriges bästa låtskrivare och producenter inom sin genre, vilken han nu ska placeras in i. Han har soul – men nästa gång hoppas jag få ta del av det mer.

Spellista Chords Kägelbanan 26/4-13