Umeå Open – skam och överraskning

Norra Europas största inomhusfestival Umeå Open pågår under en hel vecka men når sin höjdpunkt under fredagen och lördagen. Årets utbud av artister var en salig blandning med allt från Gnucci till Cult of Luna och allt där emellan. Efter denna helg är jag både överraskad och besviken, men också lite starstrucked.

Fredagen och lördagen kan inte jämföras, det känns som två helt olika festivaler. Vart jag än går under fredagen ser festivalbesökarna allmänt opeppade ut. Inne på konserterna står publiken mest med armarna i kors och ingen av artisterna drar till sig någon publik. Jag kan förstå att man under Shout Out Louds gärna ställer sig för att njuta av musiken men att komma in till IDUN-scenen och se Umeås stolthet Cult of Luna på hemmaplan spela en kraftfull konsert inför en handfull skara människor, där enbart en person tog mod till sig för att slänga upp en näve i luften – det gör mig lite besviken.

Smått besviken lämnar jag alltså lokalen och träffar Nicole Sobouné som spelade på torsdagen inne på Scharinska villan. Det är svårt att beskriva Nicole utan att låta lite förälskad, men denna glada och trevliga människa lyfter mitt humör och jag är på topp.

Natten är ung tänker jag och beger mig mot VAZ (bilden) som precis ska uppträda. Jag hade endast hört två låtar med dem innan därmed inga stora förhoppningar. I efterhand kan jag säga att de två systrarna gjorde den bästa spelningen under hela fredagen. Om det berodde på deras mix av dans, trummor och show eller om det var för att man såg hur roligt de hade på scenen kan jag inte svara på. Det som är synd är att inte heller VAZ drar särskilt mycket publik. Ska det vara så här?, tänker jag. Band som gör bra spelningar, men ingen respons från publiken?

Allt förändras när Kristian Anttila kliver in på scen. Han öppnar med låtarna ”Västra Frölunda” och ”Hisingen – Manhattan”. Publiken är äntligen med. Alla hoppar och skriker. Anttila-spelningen är i full gång men jag lämnar ändå lokalen för att hinna se Ansiktet som nu tagit plats på IDUN-scenen.