Elin Ruth – the Queen of Queens

Elin Sigvardsson, eller Elin Ruth som hon numera kallar sig, har varit väl erkänd här hemma i Sverige sen början av tvåtusentalet. Nu har den 32-åriga singer-songwritern från Mönsterås dock lämnat hemlandet för storstadslivet och kärleken på andra sidan Atlanten. Rockfotos Mattias Lundblad ringde upp henne i New York.

Elin Ruth är aktuell med två album samtidigt. Det fjärde självbetitlade albumet är aktuellt i det nya hemlandet USA, medan det femte, Queen of Queens and the Last Man Standing, nyligen släpptes i Sverige. Titelspåret skvallrar om orsaken till att hon nu bor i New York.

– Jag åkte hit tre månader för att jag var nyfiken på staden. Jag halvbodde här, hängde runt och skrev lite. Så träffade jag min blivande man, och det var ju oväntat!

Det är alltså Elin som är ”Queen of Queens”, och maken Brendan, var ”the last man standing” den natt för två år sedan då de träffades. Elin återvände efter mötet till Stockholm för att arbeta vidare med sina låtar. En lite vilsen tid med planlöst låtskrivande och ett förhållande över Skype ledde till en resa tillbaka till New York, och snart bestämde sig Elin och Brendan för att gifta sig.

test

– Det tar mycket energi att byta miljö. När jag hade landat ordentligt byggde jag en studio i sovrummet och började jobba igen tills jag hade material till en bra EP. Jag gjorde pålägg i Stockholm och New York, och så skrev jag fler låtar så det räckte till ett album. Det var märkligt att inte känna någon annan än Brendan. Men det gjorde mig också driven och kreativ. Jag var lite skygg och inte så bra på att mingla förut. Här är man tvungen att följa upp om någon tar kontakt och jag uppskattar nya kontakter mer numera. Från att inte ha känt någon, har jag både band och kompisar nu.

Bandet består av kontrabas, cello, trummor, en liten kör från Svenska Kyrkan, och Elin själv på gitarr och sång. Hon spelar också ett antal andra instrument. Första instrumentet var piano, och ibland åker dragspelet och en del andra instrument fram.

– Jag har ju ingen skam i kroppen och vill inte vara rädd för nya instrument! Det kan också ge ett annan känsla att inte vara så duktig på ett instrument, men jag skulle vilja bli riktigt bra på dragspel och spela schottis och franska folklåtar.

Influenser kommer just nu från äldre amerikansk musik, sådant som hennes pappa på småländska brukade kalla ”redig musik”.

[pullquote]Jag har ingen bokare här ännu, så det kanske får bli en punkturné igen[/pullquote]- Jag har aldrig varit någon skivsamlare, men alltid lyssnat mycket på ny musik. Fast nu är det nästan som att jag inte kan ta in mer nytt, det finns så mycket gammal musik att upptäcka. Jag lyssnar mycket på gammal soul och country, och har spelat in några Hank Williams-covers.

Hon känner att hon är tillbaka i det folkmusikaliska sound där hon en gång började i samarbete med Lars Winnerbäck.

Elin Ruth driver numera också eget skivbolag. De stora och deras marknadsföringsapparat behövs inte längre på samma sätt som för några år sedan. Med hjälp av sociala medier skapas ett mindre avstånd mellan henne och publiken. Framöver finns en Sverigeturné inplanerad, och Elin hoppas också på en USA-turné. Singeln ”Bang” spelas just nu flitigt på radiostationer runt om i USA, och publiken börjar upptäcka henne.

– Jag har ingen bokare här ännu, så det kanske får bli en punkturné igen, där jag sover på folks soffor?, avslutar hon.