Plats 6: Born To Die – Lana Del Rey

2012 är New York-födda Elizabeth ”Lizzy” Grants år. Under artistnamnet Lana Del Rey är hon mer bekant för de flesta och i år har 26-åringen gått från i princip ingenting till att förena både den kommersiella publiken och indieälskarna med storsäljande Born To Die. Hon har också blivit både H&M:s och lyxbilen Jaguars ansikte utåt och dessutom blivit signad till en av världens största modellagenturer, NEXT Models. Lanas karriär går spikrakt uppåt och hon lär bli ordentligt prisad på diverse award shows i början på 2013.

Med ett melankoliskt och jazzigt sound sjunger Lana om att ha allt men ändå vilja dö. Hon berättar om ett liv att dansa ensam i mörkret, att bli lämnad och om en tillvaro som trots solsken, diamanter och vackra miljöer inte kan göra henne lycklig. Hon har själv beskrivit sig som en gangster-Nancy Sinatra och är mycket inspirerad av femtio- och sextiotal men också av kontemporära artister som Britney Spears.

Born To Die har ett relativt spretigt sound men sys ihop av den drömska ljudväggen som flytande sveper igenom varje spår. Lanas röst glider smidigt från ett dovt murrigt sound och en skör hög pitch och bäst hörs det i briljanta ”Off To The Races” och ”This Is What Makes Us Girls”, där hon i den sistnämnda berättar en vacker men sorglig historia om sina tonårsår då hon drack för mycket och fick smak för det förbjudna livet.

Den juvelbeströdda världen Lana effektivt målar upp med hjälp av producenten Emile Hayne (Kid Kudi, Lil’ Wayne, Eminem) är en Chaneldoftande, olycklig fantasivärld och melodierna är skrivna för att fastna som superlim i hjärnan. Bland annat titelspåret ”Born To Die” är ett utmärkt exempel på en låt som ligger mitt emellan listpop och velourmjuk indiepop och är också låten som sammanfattar fenomenet Lana Del Rey och varför ingen kan låta bli att älska henne.