ElectriXmas 2012


I år står det för första gången sex band på schemat, vilket också innebär att det inte går att se dem alla. Det blir att välja mellan hårda och mjuka tongångar när aggrotechstjärnskottet Aesthetic Perfection inleder på stora scenen samtidigt som före detta Pagesångaren Eddie Bengtssons välgörenhets/nostalgiprojekt Electronically Yours avslutar på den mindre. Jag hade egentligen planerat att se delar av båda men Aesthetic Perfection imponerar så starkt att det är där jag blir stående största delen av tiden. Karismatiske frontfiguren Daniel Graves är kvällens mest uppenbara stjärna – och ikväll är han i högform!

På senaste skivan ”All Beauty Destroyed” har Aesthetic Perfection tagit en hårdare inriktning. Trots löjligt medryckande låtar som ”Inhuman” och ”The Devil’s In The Details” saknar jag dynamiken och de lugnare instrumentalspåren från de tidigare skivorna. Det är dock inget tvivel om att Daniel har vuxit som sångare när han på en bråkdel av en sekund går från att låta som en hjärtekrossad crooner till aggressiv skriksång. Aesthetic Perfection brukar sorteras in i aggrotechfacket men har egentligen fler gemensamma nämnare med tidiga Nitzer Ebbs primitiva body än med Hocicos stora, komplexa ljudbyggen. Det är fysiskt, hårt slående, refrängstarkt – och så löjligt medryckande att jag efter avslutningen med ”Living The Wasted Life” har svettats som om jag vore på ett gympapass i helvetets innersta cirkel.

Tyska [:SITD:] (förkortningen utläses Shadows In The Dark) har stått på ElectriXmas-arrangörernas önskelista sedan ett antal år tillbaka. De bildades 1996 och är idag ett av de största namnen i subgenren futurepop – och det finns en hel del likheter med futurepopens flaggskepp VNV Nation även om [:SITD:] har ett råare anslag. Även textmässigt har de anammat VNV Nations antivåldsbudskap i låtar som ”Code:Red”. De två medlemmarna växlar sången mellan varandra och leadsångaren Carsten Jacek står, iklädd Slayer-t-shirt, för kvällens modechock. Den energiska, storslagna spelningen vittnar om att [:SITD:] är redo att axla futurepopens mantel med sin lite hårdare stil nu när VNV Nation börjar bli trötta.

Även avslutande Icon of Coil huserar i futurepopens utkanter och skulle kanske kunna beskrivas som en mash-up av electro-industrial, EBM och catchy poprefränger. Programmet på årets ElectriXmas är anmärkningsvärt nostalgibefriat – och även om det norska affischnamnet är en återförenad akt så hade de sin storhetstid så sent som i början av 2000-talet. Sedan dess har frontmannen Andy LaPlegua ägnat sig åt Combichrist – och det märks att han har erfarenhet av att spela på betydligt större scener. Icon of Coil för upp energin i rummet ytterligare en nivå och uppskattningsvis har de två medlemmarna avverkat varsitt maratonlopp på scenen mot konsertens slut. I slutet av sista låten springer Andy ut i publiken för att spårlöst lämna lokalen – det är en oerhört effektfullt avslutning! Under ”hitten” ”Dead Enough For Life” står hans keyboardspelande sidekick och håller sig i scentaket samtidigt som han hoppar på sin synth. Mer rock’n’roll än så blir det knappast!

Fotnot: Bilden på Aesthetic Perfection är från Arvikafestivalen 2009. Foto: Oscar Berggren.