Owlmother: ”Idag slipper kvinnor bli invalda av skivbolagsgubbar”

Igår, den 17/10, släpptes Owlmothers andra album Räddhare. Bakom Owlmother står Lina Stina Wedin, som även spelar i duon Winding Stairs. Rockfotos Anna Lindeberg ställde några frågor om nya albumet.

Vad har uppväxten i Härnöstrand gjort för din musik? Fanns det någon musik under din ungdom som spelar stor roll i det vi hör från dig idag?

– Härnösand som stad har kanske inte gjort något specifikt för mitt musicerande, men det faktum att jag växte upp i en småstad har nog format mig som person, lärt mig förstå vikten av att vara mig själv och våga vara öppen med vem jag är. Det återspeglar sig kanske i mitt förhållande till musik där jag alltid måste göra det som faller sig naturligt. Det måste kännas rätt och inte forcerat. Musiken fanns som en röd tråd i min familj under uppväxten. Min bror spelade piano och jag kopierade det han spelade. Jag minns hur han lät mig spela bastonerna medan han spelade melodin.

– Vi växte upp på 80-talet, så elektronikan, de storslagna trummorna och melodramatiken är något som präglat mig musikaliskt. Även 90-talet kan återspegla sig i den musik jag gör. Mestadels lyssnade jag på det min bror lyssnade på, en salig blandning av stora hits. Jag minns Freddie Mercury, Roxette och Europe på LP och därefter Power Ballads-samlingarna och Mr Music på cd-skiva som kunde innehålla allt från 2 Unlimited till Björk. Det var först under gymnasietiden jag började lyssna på lite mer independent musik. ”Play Dead” av Björk och ”Mmmm mmmm mmmm mmmm” med Crash Test Dummies, var bland annat låtar som satte spår i mig.

Nytt album, betyder det även en turné?

– Ja, det betyder det, fast vi är inte riktigt där än. I fredags träffades vi alla i bandet och repade för första gången. Men jag är riktigt glad för de fantastiska musikerna som jag kommer spela med, de är fina människor och riktigt grymma musikaliskt. Vi repar nu för fullt inför release på Röda sten och näst på tur står P3 Session. I vår planerar vi en bussturne, mer info om detta kommer vid ett senare tillfälle.

I singeln ”Spindelman” är texten en viktig mittpunkt, är det något som präglar hela nya skivan Räddhare?

– Ja, texterna är mycket viktiga för mig, de är som små berättelser, små mörka sagor. Ibland är de även ett utdrag ur det verkliga livet, fast ofta dramatiserade. Man skulle kunna säga att de bygger på en slags förståelse inför olika typer av svåra livssituationer.