Goat – Korpilombolos främsta voodoofunk-orkester


Svenska Goat har kallats för ett av världens mest originella band med sin unika, starkt 70-talspräglade blandning av psychrock, funk och afrobeat. De har även valt att presentera sig för världen på ett synnerligen originellt sätt: Enligt pressreleasen kommer de från det nordliga, lilla samhället Korpilombolo, där voodooriter har utövats sedan urminnes tider. Ingen utomstående vet hur Goat-medlemmarna (som kan variera mellan tre och sju till antalet) ser ut då de alltid bär masker med anknytning till hemortens voodootraditioner…


Visserligen finns det inget utöver Goats egen biografi som bekräftar att voodoo verkligen skulle ha utövats i Korpilomobolo – men det är likväl en fascinerande historia. Den 2:a oktober släpps första fullängdaren World Music och senare under samma månad är de aktuella för flera Sverigespelningar. Rockfotos Anton Lindskog passade på att skicka iväg några frågor till en av Goats anonyma medlemmar.

Jag ser verkligen fram emot att höra er fullängdare! Kan ni berätta lite om vad som ligger bakom namnet World Music?

– Vi anser att vi spelar världsmusik. Vi anser att det egentligen är vad alla gör. All musik är världsmusik, vad annars? Men det är också ett idiotiskt namn på en genre som ofta klumpar ihop all utomeuropeisk musik och som ofta sägs med ett visst förakt. Musik är musik och det är toner, rytmer, ljud, poesi. Vi älskar termen världsmusik som en universell benämning på all musik från vår planet. Om man föraktar musik beroende på härkomst så vet man inte alls vad musik är.

Jag ser även fram emot att se er i Malmö i oktober. Antar att ni även då kommer att ha maskerna på er – kan ni berätta lite om idén bakom maskerna?

– För oss är det viktigt att bevara vår anonymitet – eller egentligen menar jag att det är viktigt att musiken får vara ifred från våra fysiska personer och ansikten. Det viktiga är vad vi gör, inte vilka som gör det. Vi har inget behov av individuell bekräftelse.

Hur länge har Goat funnits?

– Länge. Vi är bara den senaste reinkarnationen av en musikalisk tradition som funnits i många, många år. I detta Goat finns det medlemmar som spelat ihop sen dom var barn. Och deras föräldrar och morföräldrar spelade ihop.