”The Seer” – Swans

”Spela konstigare”! Mitt under Swans spelning på Pusterviksbaren under årets Stay Out West ropar någon i publiken den här uppmaningen till New York-bandet. Måhända en lätt förvirrad variant på grindcorescenens klassiska ”Spela snabbare” men om man ska beskriva nya The Seer – Swans tolfte skiva och den andra sedan ”återföreningen” – så är ”konstig” en bra början. Jag vågar iallafall med säkerhet påstå att du inte kommer att höra något liknande i år.

Bandets ledare och starke man Michael Gira har i efterhand sagt att han inte var helt nöjd med föregångaren My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky. Att han ”fegade ur” och inte tog ut svängarna ordentligt. I gengäld har han på The Seer släppt alla hämningar. Låtarna dras ut med manglande gitarrer, klockspel, drones, ödsliga keyboards och växer långsamt till vackra kråkslott av gigantiska proportioner – titelspåret klockar in på smått absurda 32 minuter. Kanske kan det här kvala in för en modern, industrignisslig variant av psykedelisk rock med kärleksbudskapet utbytt mot ett totalt ironibefriat, aldrig sviktande gravallvar. Det är ytterst sällan så här extrem musik görs med så mycket tekniskt kunnande som Gira besitter efter 30 års verkan i underjorden. Själv har han sagt att hans mål är att göra ”the greatest music ever made”. Så höga ambitioner borde fler artister ha.

Skivan finns på Spotify.