Way Out West – sommarens räddning

Way Out West ska rädda min sommar. Sätter mina förhoppningar till Slottsskogens gröna gräsmattor, där publiken ska skina ikapp med Jonathan Richman, minnas 90-talet med Blur och förundras över Frank Oceans överjordiska soulstämma. Tror bestämt att Frank Ocean är en modern inkarnation av Sam Cooke eller Marvin Gaye. Dessvärre föll Bobby Womack bort från festligheterna, vilket fick mig att misströsta en aning. Men en åldrad soullegend gör ingen festival.

Denna sommar har hittills mestadels handlat om att förundras över regnmassor, speciellt i Göteborg. Innerstaden översvämmas, köpcentrum evakueras och Göteborgsfotbollen trampar vatten. Förutom Häcken. Men nu ska turen vända – Kraftwerk tar med sig en 3D-show, A$AP Rocky anländer med uppdaterad gangstarap och Refused återvänder för att spela på de stora scenerna. Såg en övertänd Dennis Lyxzén på Jimmy Fallon Show, och det var en syn som gav mersmak.

Årets Way Out West har inte ett startfält som skapar svallvågor, men hoppas på en tillställning som kan överraska, ge mig en välbehövlig stund utan stress och hets. Efter att ha jobbat för mycket, önskar jag att Lightships snällpop ska fungera som populärkulturell meditation och att danska punkbandet Iceage ska rädda mig från en eventuell sommarkoma. Emellanåt behövs en ordentlig holmgång.

Vad är värt att sätta sina musikaliska förhoppningar till? Kan Adam Bainbridge aka Kindness överföra sin discofunk från skiva till scen, har Ornette Coleman kvar sin forna jazzglans och vilka förhoppningar går det att sätta på en festivalveteran såsom Bon Iver. Dessa frågor kommer att besvaras mellan den 9 och 11 augusti. Personligen är jag alltigenom optimistisk, ser ingen anledning till oro eller tvivel. Way Out West ska rädda min sommar.

Playlist: Way Out West 2012