Black Star: Göta Källare, Stockholm 11/7

Om det var dagens hiphopkungar som spelade i Globen för bara några veckor sedan så representerar de två legender som står på scenen ikväll den gamla skolans hiphop. Efter att i sista minuten blivit flyttade från Münchenbryggeriet till Göta Källare så fick hela spelningen en känsla av en hemlig spelning någonstans i Brooklyn. Stället är kompakt och mörk, publiken är hoptryckta till bristningsgränsen och värmen är tryckande. Att baren endast tar emot kontanter och att det infinner sig en doft av något annat än cigarettrök i väggarna gör att känslan av svartklubb känns väldigt påtaglig.

Att Talib Kweli och Mos Def eller Yasiin Bey som han hellre vill bli kallad idag står på en scen i Stockholm som Black Star är rätt unikt. Från den där augustidagen 1998 när duon släppte den enda skivan, Mos Def & Talib Kweli are Black Star, har duon endast gjort sporadiska spelningar i Europa som en duo. Att de planerar att släppa en efterlängtad skiva nästa år kan vara en anledning till att vi ikväll får chansen att se dem i Stockholm.

Många förväntar sig att kvällens låtlista skall bistå av den nämnda skivan från start till slut, men redan från början så väljer duon att spela den nya låten ”You Already Knew” och publiken kastas in i en ovisshet som gör varje låt än mer spännande. När de efter ett par låtar kör igång ”Definition/Re:Definition” så fullkomligt exploderar publiken i ett vrål och gapar för fullt med den bekanta refrängen. När Black Star inte väljer att göra sina versioner av några av deras favoritlåtar så kan de enskilt briljera med en diger katalog från deras framgångsrika solokarriärer. När Mos Def bjuder på ”Auditorium” kontrar Talib Kweli med ”Get By” och vi får uppleva två storheter bjuda publiken på sitt bästa humör.

Trots att Black Star är lite över en timme sen än utannonserat så spelar det ingen roll en kväll som detta. När Mos Def kör igång introtonerna till ”Niggas in Poorest”, hans version av ”Niggas in Paris” så visar Black Star att de inte är några föredettingar. Utan de har denna kväll förkroppsligat det klassiska citatet ”Float like a butterfly, sting like a bee” från Mohammed Ali. Hiphop blir inte mycket bättre än så här…