Stjärnskott: Caviare Days

Caviare Days är bandet som går sina egna vägar. Med rötter från Gävle och som tagit systrarna Lina och Maja Westin nästan en hel jorden-runt resa innan deras debutskiva till slut kunde se dagens ljus. Rockfotos Wai Kei Fung tog en fika med systrarna för att diskutera skapande av bandets sound, att inte stressa fram saker och framtiden.

Det är en solig eftermiddag när jag träffar systrarna Lina och Maja Westin som utgör grundstommen i bandet Caviare Days. Själva namnet fick de från en text som Maja hittade i F. Scott Fitzgeralds roman ”Natten är ljuv”. Det var något i texten om New Yorks glansdagar på 1920-talet fylld av lyx och mystik som helt enkelt etsade sig fast. Vi hinner börja småprata lite innan vi till slut lyckas hitta ett bord som är ledigt och slår oss ner.

Den självbetitlade debutskivan släpptes i våras och möttes av övervägande positiv kritik. Lyssna på Caviare Days på Spotify

– Historien om Caviare Days började egentligen på riktigt när systrarna kom tillbaka till Sverige från New York i 2009. Med sig hade de ett par demos i resväskan som de spelat in där. Trots detta var det inte självklart att de skulle fortsätta med musik i den form som den är idag. Låtarna blev till en EP och folk i musikindustrin började få upp ögonen för dessa talangfulla systrar. Det blev mer och mer uppmärksamhet och belöningen kom hösten 2010 när Caviare Days fick möjligheten att vara förband för The Soundtrack of Our Lives och sen har det bara rullat på. Musiken som bandet gör kan kallas för psykedelisk pop eller rock. Kanske inte precis den typen av musik som spelas frekvent på de kommersiella radiostationerna och det är inte något som bekymrar systrarna.

Det har aldrig varit att vi tänkt ”hur skall vi låta för att en låt skall slå nu?”. Vi gör det vi tycker om och gör man det från början så tror jag att man håller längre också.

Själva skrivprocessen går till att Maja är den som skriver låtarna och Lina är mer den som producerar.  Mycket av arbetet skapas med passion och det lyser igenom väldigt tydligt när man pratar med dem. Trots att ingen av systrarna vill benämna sig med att de spelar något instrument så har det inte hindrat de från att skriva låtar.

– Man kan bli väldigt begränsad av att kunna för mycket teori. Man kan tänka lite friare om man inte är begränsad. Vi är som regissörer och säger åt andra som kan instrumenten och guida in de i soundet genom att ge dem ackord eller referenslåtar så att de kan göra en tolkning av vad vi vill, säger Maja och tar en klunk ur muggen.

– Jim Morrison kunde inte ta en ton på något instrument och han skapade också en värld med så mycket mystik i musiken, tillägger Lina.

Trots detta så har de en rätt gedigen bakgrund med en väldigt musikalisk uppväxt. Pappan är professionell musiker och har spelat musik i hela sitt liv.

– Vi har varit i princip tvungna att spela blockflöjt, läsa noter och präntats med musik. Sjungit i körer, i stämmor, lyssnat på allt från klassiskt, jazz, blues till 60-talsmusik och pappas folkmusik så det har matats på. Vi har alltid umgåtts kring musik även om det bara är ett barnkalas eller julafton så skall det sjungas eller skapas någonting ihop.