I fokus: Peace & Love-aktuella Olivias Poesiorkester

Olivias Poesiorkester är på väg till årets Peace & Love. Vi fick ett samtal med denna annorlunda och spännande svenska akt inför festivalframträdandet.

Olivia Bergdahl fyller 23 i sommar, och är poet på heltid. Hon är SM-mästare i poetry slam, en evenemangsform som såg sitt första Sverigemästerskap äga rum år 1997. Poetry slam går ut på att deltagarna läser upp sina diktalster för publik i ett tidsbegränsat format. Rekvisita och musik är förbjudna, däremot får diktarna läsa sin poesi på vilket språk de vill. Förutom sina framgångar i dessa sammanhang har Olivia Bergdahl gett ut en diktsamling, ”Demo”, som kom 2007 och är slutsåld.

År 2007 tog Olivia också steget vidare och började skapa en mer repeterad föreställning av sitt uttryck, det tillsammans med fyra göteborgsmusikanter. Olivias Poesiorkester var född.

-Jag vill kalla våra framträdanden för konserter, säger Olivia till Rockfoto. Även om jag inte sjunger en ton. Vi gör 10-15 låtar under en spelning, det med mellansnack. Det är som en konsert.

Likafullt kallas Olivias Poesiorkester ibland för ett ”performance” där de uppträder.

-Jag förväntar mig dans i ett performance, menar Olivia. Och jag dansar inte alls på scenen. Jag kanske viftar lite med armarna.

Aktens aktuella show innehåller alltifrån barnvisor till disko, och det mesta från klassisk musik till folkmusik. Spännvidden skvallrar om den bredd som Olivias Poesiorkester har musikaliskt. Orkestern är en stråkorkester, med Johannes Bergion på cello, David Werthén på kontrabas, Erika Risinger på fiol, och Ida Rocén-Hamrå på altfiol. Allihop är involverade i flera projekt och musikjobb.  Johannes och David spelar också i Von Thord tillsammas. Erika medverkar i Navarra. Ida är kördirigent på göteborgsoperan. Samtliga känner varandra från musikhögskolan i Göteborg, där de gått klassiska linjen. Och den gemensamma tråden för alla är att de har börjat jobba mer experimentellt sedan dess. Olivias Poesiorkester är något av grädden på moset i det perspektivet.

-Vi har arbetat fram våra nummer på olika sätt, berättar aktens centralfigur Olivia. Ibland har vi utgått ifrån texten och gjort direktreferenser i musik. Eller så har vi hittat stämningen i en låt och gjort en text efter den. Vi vill gärna ha så många genrer som möjligt med på våra konserter.