Stjärnskott: Fritjof & Pikanen

Rockfoto fortsätter sin resa att kika på nya spännande artister i Sverige. Den här gången fastnar vi för Fritjof & Pikanen som fått många att svänga loss till hittarna ”Slussen 23:15” och ”Stort bråk (nere vid grillen)”. Med en ny singel på G fortsätter Fritjof & Pikanen att ta med oss på sin resa i roots- och dubstepsvängen. Rockfotos Wai Kei Fung ställde ett par frågor till duon som ni kommer kunna se och höra på flera av sommarens stora festivaler.

Q: Vilka är ni som döljer er bakom namnet Fritjof & Pikanen?

A: Fritjof Löfgren och Juuso Pikanen

Q: Hur ser er musikaliska bakgrund ut?

A: Fritjof har sjungit och skrivit musik sedan barnsben i de olika reggaebanden Röda Stjärnan och Fritjof & Familjen. Juuso kommer från den elektroniska musikscenen och har bland mycket annat producerat Max Peezay samt gjort remixer åt Tove Styrke, Aleks och The Concretes.

Q: Vad handlar låten “Shivoy” om?

A: Låten är ett uttryck för en självupplevd frustration av att aldrig känna att man har råd. Att betala mer än hälften av sin inkomst i hyra och lika mycket till räkningar, mat och busskort är en verklighet för många unga idag. Det är en omöjlig ekvation och då måste man kriga!

Q: Berätta lite om skrivprocessen bakom låtarna.

A: Vi jobbar på olika sätt, men något gemensamt är ofta att låtarna i grunden är vanliga svenska reggae/pop låtar som vi sedan producerar på ett sätt som vi tycker om själva, med influenser från all musik vi älskar.

Q: Videon till ”Stort bråk (nere vid grillen)” är rätt annorlunda.

A: Ja, vi satt och funderade på vad för slags video vi ville ha till låten och vi var ganska snabbt överens om att det skulle vara rätt tråkigt som debutvideo att ha en så kallad ”performancevideo” där vi skulle stå framför kameran och sjunga. Vi kom på idén med att istället ge låten till videogänget och be dem göra sin helt egna tolkning av låten, helt fri från tycken och tankar från oss. Vi älskar videon och det var ett väldigt kul och spännande sätt att jobba på!

Q: Med låten ”Slussen 23:15” och titeln på kommande albumet Danvikstullsbron så finns det klara Stockholmskopplingar. Är musiken ni skriver helt baserad på saker ni själva upplevt?

A: Absolut, det är väldigt viktigt att känna att vi kan stå bakom det vi berättar om i våra låtar. Vi vill däremot gärna nå så många som möjligt med vår musik och egentligen inte ha vårt fokus på bara Stockholm men vi är uppvuxna och bor här så det är klart att det färgar oss.

Q: Vad lyssnar ni på i era hörlurar eller högtalare?

A: Vi har båda mycket kärlek till den mesta elektroniska musiken som kommer från England. Vi lyssnar mycket på uK-garage, dubstep men också mycket reggae och dancehall. Vi försöker även ha ett öra nära den svenska hiphop-scenen där vi hämtar mycket inspiration.

Q: Vad motiverar och inspirerar er att hålla på med det ni gör?

A: Vi har båda en väldigt stor kärlek till just skapandet av musik, vi gör musik av allt vi kommer över. Från att stå på busshållplatser och trumma på tidtabellstavlan till att vända på ett trasigt piano som vi en gång hittade och spelade ”gitarr” med strängarna på baksidan av pianot. Vart vi än går blir det ofta minisessions med allt som går att spela på. Så den spelglädjen vi delar är nog vår största inspiration. Vad som sen motiverar oss är målet med att kunna leva på att göra det man älskar, vilket känns som så många i dagens värld inte värderar och vågar satsa på.

Q: Ni har en ”Danvikstullsbron Mixtape” ute. Kan vi förvänta oss fler mixtapes från er framöver?

A: Ja, det kommer komma mer av den varan. Vi skriver och producerar musik båda två så det finns mycket mixtape-material.

Q: Kan man förvänta sig mer material från er innan albumet kommer? Och när kommer albumet?

A: Ja, förutom ”Shivoy”, vår nästa singel som släpps den 11 juni så satsar vi på en liten sommarbonus innan albumet kommer i höst.

Q: Var kommer man kunna se er live framöver?

A: I sommar spelar vi på Roskilde, Storsjöyran, Putte i parken, Tivolirock och Re:earth.