Bob Hund: Moriskan, Malmö 5/6

Bob Hund får väl närmast betecknas som en institution inom den svenska musikscenen. Spaltmetrar har skrivits om deras energiska liveframträdanden med obligatoriska inslag av trafikkoner och en alltmer Iggy Pop-liknande Thomas Öberg (numera alltid iklädd Zorromask). Och minst lika mycket har skrivits om den skeva men ändå medryckande musiken och de ordekvilibristiska texterna.

Men man skulle också kunna säga att ett liveband egentligen aldrig kan vara bättre än sin publik. Och en del av Bob Hunds storhet är onekligen att de har en av de talrikaste och mest blandade publikerna man kan hitta i Sverige just nu. Så för att få ett något annorlunda perspektiv än de vanliga rockkritikerklyschorna pratade jag med kvällens yngsta konsertbesökare, Hjördis, 6 år.

– Vad tyckte du om konserten?
– Bra.
– Vad var bäst?
– Allt.
– Ser de roliga ut när de spelar?
– Ja.
– Brukar du lyssna på deras skivor därhemma?
– Ja. Jag brukar lyssna på dem i bilen tillsammans med min pappa.
– Vilken är din favoritlåt?
– ”Maskerade”.
– Nu spelade de ju inte den i kväll. Vilken av kvällens låtar tycker du bäst om?
– ”Tralala lilla molntuss”.

Vi återgår nu till det ordinarie programmet, där rockkritikern ger sin syn på kvällens begivenheter:

Bob Hund live är en upplevelse som man önskar att alla fick uppleva någon gång under sin livstid. Energin och spelglädjen är som alltid fenomenal, och alla försök att jämföra bandet med något annat faller platt. Förmodligen är de inte kapabla att göra en dålig konsert; även en relativt beige spelning med Bob Hund-mått mätt är vansinnigt mycket bättre än det mesta man över huvud taget kan se på en scen.

Gårdagens konsert var inte den bästa jag har sett med Bob Hund, men den var definitivt en av de bästa spelningarna jag har sett i år. Dock infann sig aldrig riktigt den där tokigt kokande svettiga känslan som är en oförglömlig konserts signum. Men det kanske är ogint att komma med sådana invändningar. Till viss del kan man nämligen säkert skylla på Moriskans ventilationssystem som är så vansinnigt effektivt att det nog skulle kunna kyla ett smärre reaktorhaveri.