Icona Pop är hela världens angelägenhet

Ingen kan väl ha gått miste om Icona Pop i och med deras senaste dunderhit ”I Love It”? Rockfotos skribent Esau Alcona var nyfiken på dem och ringde upp Caroline Hjelt som tillsammans med Aino Jawo utgör Icona Pop.

Hösten 2010 börjar närma sig sitt slut och allt känns så där lagom grådassigt. Livet går på rutin, samma gamla dåliga sitcoms på tv och skolan/jobbet känns mer som en kolgruva än ett hederligt arbete. Inte ens upptakten till årets obligatoriska årsbästalistor är i närheten så roliga som de brukar vara. Mitt i all denna gröt av vardagliga ting får jag en länk skickad till mig. Den går till en sida med en enda låt som spelas, om och om igen.

Manners
Take a second look and you’ll see
There is no one like me

Icona Pop hade presenterat sig själva för världen.

Caroline Hjelt och Aino Jawo träffades på en hemmafest och det sa klick direkt. Under kvällen var det någon som kläckte idén att de borde skapa musik ihop. Bara några dagar senare var de klara med sina första låtar och de hade tagit de första stegen mot en lång och ljuvlig resa som inte bara skulle förstärka deras vänskap utan även utveckla deras kreativa musikskapande.

Jag når en ganska trött Caroline över telefon och frågar direkt var hon befinner sig. Icona Pop är duon som inte räds att kasta sig ut på vägarna på kort varsel. De blev försenade till skärgårdsfestivalen Knarrholmen i Göteborg eftersom de hade suttit fast i Berlins flygplats i sju timmar. Innan dess hade duon varit en kort sväng i New York.

– Vi är i Stockholm nu. Jag är på väg hem till mamma i Nacka. Vi har haft en heldag i studion i dag nämligen men eftersom vi i princip lever i en kappsäck har jag inte någonstans att ta vägen. Men det känns väldigt bra ändå.

Intensiteten kring duon är i alla högsta grad självvald. Tjejerna är otroligt medvetna om att du inte får någonting gratis och trots den ökade mediala uppmärksamheten är de medvetna om att det är publiken som måste charmas och inte bloggarna.

På ett år har Icona Pop gått från klarhet till klarhet – från ett spännande DIY-projekt till att bli världsmedborgare som byter NYC mot svensk sommaridyll lika ofta som jag byter strumpor. Jag påminner Caroline Hjelt om att för ett år sedan bokade jag dem till popklubben Heartland i Lund. Något som hon minns mycket väl.

­– Ja, det kommer jag mycket väl ihåg. Det har hänt mycket sedan dess. Nästan direkt efter vår mini-turné förra året stack vi till England i ett år. Vår största drivkraft är vår magkänsla. Det kändes rätt helt enkelt.